image
Sursa foto: 123rf.com

Câte ore trebuie să dormi pe noapte pentru a nu avea probleme de memorie

Dacă dormi mai puţin de şapte ore, dar mai mult de nouă ore pe noapte te poţi confrunta cu efecte negative la nivelul performanţelor cognitive, precum memoria vizuală şi timpul de reacţie, arată un studiu realizat de University College London (UCL).

Publicat recent în International Journal of Epidemiology, studiul este primul care examinează, folosind metoda randomizării mendeliene, dacă există o legătură posibilă de cauzalitate între dormit, funcţiile cognitive şi demenţă, prin analizarea genelor asociate cu durata somnului.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care dormeau mai puţin de şapte ore pe zi făceau, în cadrul unui test de memorie vizuală, cu 5% mai multe erori pentru fiecare oră de somn în minus, în timp ce indivizii care dormeau mai mult de nouă ore greşeau şi mai mult (cu 9% pentru fiecare oră de somn suplimentară). În medie, participanţii au înregistrat cu 3% mai multe greşeli la testul de memorie vizuală şi au avut un timp de reacţie mai mic cu 1% pentru fiecare oră suplimentară de somn pe zi.

„Studiul nostru oferă noi dovezi că atât un somn mai lung, cât şi unul mai scurt poate avea un efect negativ în câteva domenii cognitive, precum memoria vizuală şi timpul de reacţie”, a afirmat Albert Henry, autor principal al studiului şi doctorand UCL Institute of Cardiovascular Science.

În studiul lor, cercetătorii au analizat date de la aproape 400.000 de participanţi înregistraţi în baza de date UK Biobank, precum şi în iniţiativa „International Genomics of Alzheimer's Project”.

Dr. Victoria Garfield (UCL Institute of Cardiovascular Science), un alt autor al studiului, subliniază importanţa duratei de somn a unei persoane în relaţie cu funcţia cognitivă, sugerând că îmbunătăţirea obiceiurilor de somn poate fi benefică pentru sănătatea cognitivă. Aceasta recomandă ca majoritatea adulţilor sănătoşi să doarmă între şapte şi nouă ore pe noapte, scrie Descopera.ro.

„Studiile anterioare au relaţionat, de asemenea, problemele de somn cu un risc crescut de demenţă. În actualul studiu, am găsit puţine dovezi că durata somnului este asociată cu riscul de demenţă, însă sunt necesare mai multe cercetări pentru a explora această legătură”, a mai adăugat Albert Henry.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: