image
Sursa foto: BBC

Alertă în Filipine, unde un vulcan a început să erupă: Sute de mii de oameni, în pericol

Vulcanul Taal, unul din cele mai mici din lume, dar al doilea cel mai activ din Filipine, a început să erupă lavă luni dimineața, iar autoritățile spun că o ”erupție periculoasă” este posibilă ”în câteva ore sau zile”, anunță BBC. Oficialii au declarat stare de calamitate în zona din jurul vulcanului, unde trăiesc peste 450.000 de oameni.

Aproximativ 8.000 de persoane au fost evacuate după ce vulcanul aflat la 70 de kilometri de capitala Manila a început duminică să expulzeze cenușă. Situat pe o insulă din mijlocul unui lac, Taal este al doilea cel mai activ vulcan din Filipine, deși este unul dintre cei mai mici din lume. Vulcanul a erupt de 34 de ori în ultimii 450 de ani.

Autoritățile din provincia Batangas au declarat stare de calamitate, ceea ce semnifică pericol major, în timp ce Institutul Național de Vulcanologie și Seismologie din Filipine (Phivolcs) a crescut nivelul de alertă la 5, maximul posibil, indică sursa citată. Tot Phivolcs a emis și avertisment de tsunami vulcanic. Peste 450.000 de persoane locuiesc în zona de pericol de 14 kilometri în jurul vulcanului Taal, scrie Libertatea.ro.

Nuntă cu erupție pe fundal

Erupția iminentă nu a speriat însă un cuplu de tineri care aveau programată căsătoria duminică, la doar 10 kilometri de vulcanul Taal.

Chino Vaflor și Kat Bautista Palomar și-au văzut nestingheriți de ceremonie, pe un aer încărcat de aburi și cenușă.

Nu doar că nunta a continuat dar oamenii și-au văzut în continuare și de petrecere.

BBCBBC

Noutăţile partenerilor

comentarii: