image
Sursa foto: zdg.md

Sliusarenco: „În Penitenciarul 13 avocații nu-și pot vizita clienții; Bătaie de joc! Avocatura din RM e călcată în picioare”

Avocatura din Republica Moldova este călcată în picioare, târâtă în noroi și nimănui nu-i pasă, afirmă avocatul Promo-LEX, Dumitru Sliusarenco. Apărătorul acuză autoritățile din Moldova că dau dovadă de o desconsiderare gravă a Avocaturii.

„În Penitenciarul nr. 13 avocații nu-și pot vizita clienții din cauza obstacolelor create de administrație. Nu există nimeni care să stea între sistemul represiv al statului și condamnat în afară de avocați, iar dacă și ei sunt scoși din ecuație, atunci justiție nu poate exista”, susține Sliusarenco.

Avocatul Promo-LEX mai spune că în RM avocatura a fost mereu „cenușăreasa” justiției - partea cealaltă a baricadei -, iar avocații sunt văzuți drept „mercenari, cei care apără criminalii, mizeriile, pericolul societății”.

„Puțini însă înțeleg că în mașinăria de coerciție, care în egală măsură îi poate afecta pe cei vinovați și pe cei nevinovați - doar avocații sunt elementul de balanță și echilibru, care vor fi de partea ta, atunci când nimeni nu este. Autoritățile din Moldova dau dovadă de o desconsiderare gravă a Avocaturii. Este pur și simplu bătaie de joc, atât de oameni și cât și de profesie”, consideră avocatul.

Dumitru Sliusarenco menționează, în context, exemplul României, unde și avocații, și magistrații, și procurorii, sunt în stare să iasă și la proteste în apărarea justiției.

„La câteva sute de kilometri de Chișinău, în România nu doar avocații, dar și magistrații sau procurorii au suficientă demnitate pentru a ieși la greve și proteste pentru a proteja principiile justiției. Dar noi ce facem? Poate renunțăm cu totul la sistemul actual de justiție, dacă tot e circ și trecem la altceva? De exemplu, în evul mediul erau foarte populare Ordaliile, un fel de procese de judecată, fără avocați, procurori sau judecători. Era un mod de stabilire a dreptății sau a vinovăției părților în litigiu prin diferite probe (a focului, a apei clocotite și a fierului încins) sau prin duelul judiciar. De exemplu, cel bănuit trebuia să meargă câțiva metri cu un fier încins în mâini, ori să scoată dintr-un cazan cu lichid clocotind (apă, ulei sau plumb) o piatră cu mâinile goale. Dacă arsurile se vindecau în 3 zile, era considerat nevinovat. Schema asta funcționa foarte bine, dar pentru o singură parte desigur, aceeași parte care astăzi calcă avocatura în picioare”, scrie avocatul, într-o adresare pe facebook.

„În timp ce societatea este hrănită cu intrigi politice, show-uri electorale, scandaluri și prostii, cei mai importanți piloni ai justiției sunt distruși, puțin câte puțin”, a conchis Sliusarenco.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: