image
Sursa foto: gov.md

Proiecte de la Dodon și PSRM, trecute ca pe conveier la Guvern; Chicu, către miniștri: Sper că reușiți să urmăriți avalanșa

Guvernul a aprobat astăzi mai multe proiecte de legi, precum și avize la proiecte de legi din așa-numitul pachet social anunțat cu mult fast de președintele Igor Dodon, dar care au fost de fapt inițiate de fostul Guvern condus de Maia Sandu.

„Aceste proiecte au fost anunțate cu câteva zile în urmă. Majoritatea dintre ele sunt propuse, elaborate, coordonate cu Președinția. A fost o conlucrare în pofida mai multor elemente neconstructive. Din lista extinsă de proiecte pe care le aveam am selectat și am propus spre aprobare doar cele care au efect asupra nivelului de viață și numaidecât au acoperire financiară”, a comentat prim-ministrul Ion Chicu.

În total, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a avut de prezentat 12 proiecte de legi sau avize la proiectele de legi.

„Domna ministru ne ia prin surprindere cu aceste proiecte. Eu sper că dumneavoastră reușiți să urmăriți această avalanșă de proiecte care vin să îmbunătățească viața oamenilor”, a ținut să adauge Chicu.

Printre măsurile sociale aprobate de Guvern se numără acordarea suportului unic în sumă de 700 lei beneficiarilor de pensii și alocații sociale de stat, indexarea de două ori pe an a pensiilor, începând cu 1 octombrie 2020, majorarea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului de la 350 la 500 lei și extinderea numărului de familii beneficiare de acest ajutor de la 170 de mii - la 300 de mii, garantarea pensiei pentru o perioadă de 5 ani, în cazul decesului unuia dintre soți, precum și majorarea alocației lunare de stat pentru veteranii de război (de la 100 de lei la 300 de lei), pentru participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova și participanții la acțiunile de luptă din Afganistan.

De asemenea va fi majorată indemnizația pentru tinerii specialiști din domeniul medical și farmaceutic. În cazul medicilor și farmaciștilor aceasta va crește de la 45 000 lei la 120 000 lei, iar pentru personalul medical și farmaceutic cu studii medii – de la 36 000 lei la 96 000 lei. Urmează să fie majorate salariile în sectorul bugetar în medie cu 10%.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: