image
Sursa foto: privesc.eu

Balkan Insight: „Cazurile de corupție din RM, tratate FOARTE DIFERIT; Unii inculpați la închisoare, alții - la parlamentare”

Din cauza problemelor grave din justiția moldovenească, sistemul judiciar reprezintă călcâiul lui Ahile pentru această țară, motiv pentru care aliații occidentali presează autoritățile moldovenești să facă ordine în acest sector. Reformele considerate vitale pentru modernizarea celui mai sărac și, posibil, cel mai corupt stat din Europa rămân în incertitudine în contextul alegerilor parlamentare care se apropie, se spune într-un nou articol despre Republica Moldova în Balkan Insight.

Având în vedere necesitatea reformării justiției, ambasada SUA a adus în RM doi judecători federali din SUA care să ajute la instruirea viitorilor magistrați ai RM. Este vorba despre judecătorul Dan Aaron Polster, din Districtul de Nord din Ohio, și Eduardo Robreno,e judecător senior în districtul de est din Pennsylvania. Cei doi judecători americani au venit să împărtășească experiența lor cu viitorii judecători de la noi din țară.

Într-un interviu pentru publicația Balkan Insight, Dan Aaron Polster a menționat că reforma instanțelor este o sarcină dificilă și că în Republica Moldova există mai multe provocări. „Cel mai important este construirea unui sistem judiciar puternic și eficient, având în vedere originea acestei țări", a menționat judecătorul american.

Potrivit magistratului, moștenirea epocilor sovietice cântărește încă foarte mult în sistemul justiției moldovenești, iar aproape trei decenii de independență nu au fost suficiente pentru a construi un sistem care să funcționeze bine.

Moldova a avut o istorie de corupție endemică în acest sector sensibil de la sfârșitul perioadei sovietice, notează publicația, amintind despre schema masivă de spălare a banilor, denumită „spălătoria rusească" sau „laundromatul rusesc”, care a fost pusă în aplicare prin implicarea activă a zeci de judecători corupți, care au emis hotărâri dubioase pe parcursul anului 2010 și 2014.

Singura pedeapsă pe care au primit-o a fost să părăsească sistemul. Nimeni nu a fost pus în spatele gratiilor, notează publicația.

Judecătorul Robreno din Pennsylvania a declarat, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Chișinău, că un început bun pentru reforme ar fi ca toți magistrații să fie complet transparenți cu privire la veniturile și activele lor.

„Mesajul pe care l-am adus este importanța unui sistem judiciar independent, cinstit, transparent și responsabil, esențial pentru valorile democratice și societatea civilă", a spus Robreno.

Cu toate acestea, opinia publică rămâne înclinată să creadă că sistemul de justiție este încă ascultător puterii executive și legislative și că nu există niciun sistem de verificări și balanțe.

Scandalurile de corupție din țară sunt încă tratate foarte diferit, mai scrie Balkan Insight.

„Fostul prim-ministru Vlad Filat este acum în spatele gratiilor după ce Ilan Shor l-a denunțat pentru luare de mită. Cu toate acestea, Shor, un om de afaceri controversat, a fost condamnat în iulie 2017 de participarea la furtul de un miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc. În prezent, el va candida pentru un loc în alegerile parlamentare viitoare din februarie. Fostul primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a fost acuzat de corupție, dar nu a fost condamnat, fiind presat să își depună mandatul. Filat și Chirtoacă au fost dușmani politici ai liderului partidului de guvernământ al Republicii Moldova, Vladimir Plahotniuc”, se spune în articol.

Balkan Insight menționează și anularea, fără rezerve, a alegerilor pentru Primăria Chișinău, câștigate de liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, în ciuda faptului că toți observatorii internaționali au declarat că alegerile au fost corecte.

Invalidarea alegerilor a declanșat o reacție puternică la Bruxelles, care a suspendat sprijinul macrofinanciar de 100 milioane de euro pentru RM, după ce a redus fondurile de peste 20 de milioane de euro pentru sistemul judiciar în octombrie 2018 din cauza lipsa voinței politice pentru reformarea acest sector.

Oficialii UE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la un posibil rezultat similar după alegerile parlamentare din februarie 2019.

În context, Dan Aaron Polster a spus că oamenii nu au un drept mai important decât libertatea de a alege.

„În țara mea, nu există niciun drept mai mare sau mai important. Este esențial ca judecătorii să protejeze toate drepturile cetățenilor, iar dacă ar fi un drept mai mare, acesta este dreptul poporului la alegeri corecte", a concluzionat judecătorul american.

Noutăţile partenerilor

comentarii: