image
Sursa foto: Arhiva personală a locotenent-colonelului Gheorghe Racu

Tărâmul bombelor // Care sunt zonele unde se găsesc cele mai multe muniții în Moldova // HARTĂ

Raioanele Ungheni, Orhei, Anenii Noi, Căușeni și Ștefan-Vodă sunt cele mai afectate de munițiile neexplodate, se arată într-o hartă elaborată de geniștii Armatei Naționale. Cele mai multe obiecte explozibile au fost depistate până în prezent în satele Plop-Știubei și Leuntea, raionul Căușeni. Bomba de 82 de milimetri prezintă cel mai mare pericol atât pentru civili, cât și pentru geniști.

Centrul Republicii Moldova este, la propriu, un tărâm al bombelor. Ultimele victime ale acestora au fost înregistrate la 2 ianuarie curent în Roșcani, Anenii Noi. Aici au murit două persoane după ce au găsit un proiectil de o sută de milimetri, săpând un șanț la o gospodărie particulară. În 2014, la Vâprova, Orhei, doi copii au găsit o bombă de aruncător, au lovit-o de un pilon și nu a rămas nimic din ei.

La Roșcani s-a implicat poliția și armata, poliția a cercetat cazul, iar geniștii Armatei naționale s-au ocupat doar de depistarea, ridicarea și distrugerea obiectivelor explozive. Potrivit comandantului Batalionului de Geniu „Codru”, locotenent-colonelul Gheorghe Racu, în fiecare zi sunt înregistrate câte două-trei solicitări. Astfel, 98% din obiectele explozibile sunt din cel de-al Doilea Război Mondial, iar 2% din timpul Războiului de pe Nistru.

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în raionul Căușeni, satele Plop-Știubei și Leuntea. „În pădurea din Plop-Știubei au staționat soldații germani, iar în cea din Leuntea – cei sovietici. Nu au fost lupte între ei, dar din aceste păduri am scos doar eu peste 1.000 de obiecte explozive”, precizează genistul.

Ministerul Apărării al Republicii MoldovaMinisterul Apărării al Republicii Moldova

1000 de obiecte explozive la Plop-Știubei

Secretarul consiliului local, Lilia Gaidâm, ne-a confirmat că pe teritoriul localității sunt depistate frecvent foarte multe muniții. Aceste obiecte sunt de obicei găsite în timpul lucrărilor de construcții, la săpatul temeliilor, în pădure, în special, în urma ploilor. Locuitorii satului sunt conștienți deja de acest pericol și nu se aventurează atunci când dau de ele, cheamă imediat geniștii.

„După cel de-al Doilea Război Mondial, au fost găsite permanent la noi în sat armament și muniții, deoarece aici s-a desfășurat operațiunea Iași-Chișinău. Într-o parte a satului, la Fântânile Mascului, șapte fântâni, erau înainte șapte izvoare, spun bătrânii, de unde luau soldații germani și sovietici apă. Acolo se găsește foarte mult armament”, ne-a relatat femeia.

În această localitate au fost înregistrate și pierderi omenești, „niște copii au găsit pe un câmp obiecte explozive”. Localnicii sunt conștienți de acest pericol: „Este ceva șocant, pentru că nu știi pe unde să calci, avem teamă în special când mergem cu cirezile. A călcat un animal pe ceva și… la revedere”.

Secretara consiliului Plop-Știubei ne-a informat că de curând, chiar miercuri, în localitatea Grădinița, același raion, a fost depistată o grenadă. O angajată a acestei primării ne-a confirmat faptul că grenada a fost găsită pe teritoriul unei întreprinderi din localitate. „Un muncitor aducea vacile de la păscut și a observat sub un stâlp o grenadă ruginită. Am chemat imediat geniștii”, ne-a spus Alexandru, directorul întreprinderii.

„A călcat un animal pe ceva și… la revedere”

Locotenent-colonelul Gheorghe Racu ne-a explicat că această zonă a fost masiv bombardată și au rămas multe obiecte explozive. De altfel, zona este una preferată de cei care caută osemintele ostașilor. Ei găsesc jetoane, se bagă în baza de date, află identitatea ostașului căzut, după care îi caută rudele. În unele cazuri se ridică monumente funerare. „În cazul în care se găsesc osemintele unui militar, se depistează obligatoriu și obiecte explozive”, a precizat genistul.

Potrivit estimărilor sale, numărul obiectelor explozive va crește pe teritoriul Republicii Moldova din cauza că rocile aruncă la suprafața solului corpurile străine. „De exemplu, la Ștefan-Vodă, au fost găsite în ograda unui cetățean 420 de exemplare, sub o casă, care are peste 60 de ani. Nimeni nu le-a depistat, chiar dacă erau la o adâncime de 40 de centimetri de la suprafața solului. Probabil că acolo a fost o poziție de tragere a unui aruncător de bombe. Noi am fost solicitați pentru alt obiect, dar, în urma detectărilor, am descoperit 420. Oare în acea grădină nu s-a arat timp de 60 de ani? Au fost făcute lucrări agricole regulat și adânci. Cu timpul însă, pământul le-a scos afară”, explică militarul.

420 de bombe la fundamentul unei case

Cea mai periculoasă dintre obiectele explosive, în opinia locotenent-colonelului, este bomba de aruncător de 82 de milimetri, care nu explodează. „La proiectarea acestei bombe, s-a admis o greșeală. Două din zece exemplare nu explodează, acestea sunt depistate cel mai des pe teritoriul Moldovei. Ele sunt cele mai periculoase. Aceleași explozibile au fost folosite în Războiul de pe Nistru”, semnalează el.

În al Doilea Război Mondial au fost folosite muniții sovietice și germane. Cele mai multe muniții depistate pe teritoriul Republicii Moldova sunt cele sovietice.

Geniștii înregistrează de asemenea multe solicitări din administrațiile carierelor de nisip. „În asemenea cazuri este mai dificil, deoarece trebuie evacuată toată tehnica. Într-un caz, a fost depistată la cariera din Orhei o bombă de avion de 500 de kilograme, jumătate de tonă. Vă imaginați? Acesta a fost cel mai mare obiect explozibil pe care l-am întâlnit eu pe teritoriul Moldovei, era într-un coș de excavator. Excavatoristul, văzând-o, a oprit motorul și a doua zi a scris cerere de concediere”, ne-a relatat Racu.

Ministerul Apărării al Republicii MoldovaMinisterul Apărării al Republicii Moldova

O bombă de 500 de kilograme

Vorbind despre cunoștințele moldovenilor în materie de obiecte explozibile, militarul spune că își dau seama de pericol persoanele care au făcut serviciul militar în timpul URSS. Aceste obiecte erau studiate atunci în școli, deci, tinerii posedau anumite cunoștințe despre armament și muniții. „Astfel, de obicei, persoanele care au trecut prin învățământul sovietic, când depistează un asemenea explozibil, își dau seama că este periculos”, afirmă locotenent-colonelul Gheorghe Racu.

În prezent, pentru a informa civilii despre pericolul obiectelor explozibile, în fiecare an, la Strășeni, pe 4 aprilie, este marcată „Ziua internaţională pentru conştientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal şi asistenţă în lupta împotriva acestora. Invităm toți copiii, le prezentăm obiectele explozibile”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: