image
Sursa foto: diak-kuraev.livejournal.com

FOTO // Creierii copiilor ruși, dați la spălat. Rusia exclude din manualele de istorie cuvântul „Kiev”

Nivelul de cunoștințe al copiilor ruși cu privire istoria Ucrainei se dorește a fi redus la maximum, aceștia fiind manipulați de pe băncile școlii precum că țara agresată de Putin este parte a Rusiei. În acest scop, din manualele de istorie rusești sunt șterse trimiteri importante la orașul Kiev. La acest lucru a atras atenția cunoscutul teolog rus Andrei Kuraev, recent exclus din rândul clerului de către Patriarhul Kirill, pentru delcrațiile sale extrem de critice la adresa conducerii Bisericii Ortodoxe Ruse și a lui Putin.

Kuraev a postat pe blogul său de pe Livejurnal câteva pagini din manualul de istorie pentru elevii ruși din clasa a 4-a de până la invazia rusă în Ucraina și de după începutul războiului. Astfel se observă că, în noile cărți, cuvântul „Kiev” este șters sau înlocuit în mare parte.

De exemplu, în capitolul „Cneazul Vladimir. Botezul Rusiei”, expresia „la Kiev” din fraza: „Cneazul Vladimir cu alaiul său au primit primii botezul, după care, la Kiev, a fost botezat întreg poporul” este schimbat cu „în capitală”.

jurnal.mdjurnal.md

De asemenea, fraza: „După moartea cneazului Oleg, la Kiev a început să conducă cneazul Igor” este schimbată în felul următor: „După moartea cneazului Oleg, cu Rusia a început să conducă cneazul Igor”.

jurnal.mdjurnal.md

Iar în alineatul: „Primul letopiseț în Rusia este considerat a fi „Cronica vremurilor trecute”. El a fost pregătit de călugărul Nestor de la Lavra Pecerska din Kiev”, în noile manuale rusești nu se mai indică din care mănăstire făcea parte călugătul Nestor.

jurnal.mdjurnal.md

Dacă șterg Kievul, înseamnă că cineva are nevoie de asta. Cei de sus știu cum trebuie”, a comentat cu ironie Andrei Kuraev, fost protodiacon rus până la sfârșitul lui aprilie.

Menționăm că încă acum doi ani Patriarhia Moscovei l-a oprit pe Kuraev de la cele sfinte, iar acum două săptămâni l-a exclus din cler. S-a întâmplat după ce acesta a condamnat în repetate rânduri Kremlinul pentru războiul din Ucraina și l-a certat pe PF Kirill pentru că-și exprimă condoleanțele doar față de ucrainenii omorâți pe teritoriile ocupate de Rusia, dar nu și față de ceilalți. Tot el a declarat pentru BBC că Daria Dughina a fost ucisă de serviciile secrete ale Rusiei, pentru a nu deveni o „Marine Le Pen” a Rusiei. Iar în august 2022, judecătoria Nikulinsk din Moscova l-a amendat cu 30 de mii de ruble pentru „discreditarea forțelor armate ale Federației Ruse”.

Andrei Kuraev nu exclude că ar putea trece în Patriarhia Constantinopolului, care recent a primit în rândul clerului său doi preoți din Belarus, care au ieșit din Patriarhia Rusă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: