image
Sursa foto: Shutterstock

Țările UE vor discuta noi sancţiuni împotriva Rusiei, în contextul decesului lui Alexei Navalnâi

Statele membre ale Uniunii Europene vor discuta noi sancţiuni împotriva Moscovei pentru moartea de săptămâna trecută a lui Aleksei Navalnâi, cel mai proeminent lider al opoziţiei din Rusia, a declarat luni şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, înaintea unei reuniuni a miniştilor de Externe din UE la Bruxelles, potrivit Reuters și Agerpres.

„Trebuie să trimitem un mesaj de sprijin opoziţiei ruse. Aşadar, pe ambele fronturi, cel politic şi cel militar, trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina şi poporul rus care doreşte să trăiască în libertate", a spus şeful diplomaţiei UE.

La rândul său, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, şi-a exprimat speranţa, luni, la Bruxelles, că Uniunea Europeană va decide în curând cu privire la un al 13-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, adăugând că acesta va lua în considerare moartea lui Aleksei Navalnâi.

Văduva lui Navalnâi, Iulia Navalnaia, se alătură luni reuniunii miniştrilor de Externe din UE de la Bruxelles.

„Miniştrii din UE vor trimite un puternic mesaj de susţinere luptătorilor pentru libertate din Rusia şi vor onora memoria lui Aleksei Navalnâi”, a scris Borrell duminică pe platforma socială X, anunţând prezenţa Iuliei Navalnaia la reuniunea de la Bruxelles.

Alexei Navalnâi a fost cel mai marcant reprezentant al opoziţiei în Rusia, unde s-a bucurat de mare popularitate pentru că denunţase în repetate rânduri corupţia regimului Putin. În 2020, Iulia Navalnâi a reuşit să-l scoată pe soţul său din Rusia în timp ce el se afla în comă în Siberia, victima unei otrăviri. Ea s-a aflat alături de Alexei Navalnâi atunci când el s-a întors din Germania în Rusia și la momentul arestării sale.

Amintim că autoritățile ruse au anunțat despre moartea lui Navalnâi vineri, 16 februarie. Navalnâi, în vârstă de 47 de ani, s-ar fi simțit rău după ce s-a întors de la plimbare. Corpul neînsuflețit al opozantului rus nu a fost încă dat familiei sale.

Noutăţile partenerilor

comentarii: