image
Sursa foto: platformada.md

Năstase îi cere lui Dodon un angajament public: „Avem tot mai multe indicii că așa-zisele consultări cu PSRM sunt o farsă”

„Pentru că nu au demonstrat cu nimic că în mod real vor să lupte cu sistemul oligarhic, nu poți avea încredere în Dodon și socialiști. De la o zi la alta avem tot mai multe indicii că așa-zisele consultări publice cu PSRM sunt o farsă, în care Dodon și PSRM mimează interesul unei guvernări funcționale, dar, în realitate conștient, premeditat face totul ca o acțiune antioligarhică inițiată de Blocul ACUM să nu se producă, bineînteles, în interesul lui Plahotniuc și al grupării sale oligarhice”.

Declarația îi aparține deputatului Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr și copreședinte al Blocului ACUM Platforma DA și PAS, care a venit cu un îndemn către Dodon să facă un angajament public că PSRM nu va vota împreună cu PD pentru următorul speaker și următorul Guvern.

Potrivit lui, Dodon, în perspectiva sprijinului repetat, promis de Plahotniuc pentru cel de-al doilea mandat de președinte, a convins PSRM-ul să schimbe accentele, să devieze de la promisiunile electorale și să pregătească opinia publică pentru o alianță de facto cu PDM, votând în comun viitorul speaker și un guvern oligarhic.

„Acesta le-a fost planul lui Plahotniuc și Dodon de la bun început, dar fiind conștienți de reacția unei părți importante a susținătorilor săi, PSRM a fost obligat să-și camufleze planul și să dea vina pe ACUM, umblând cu sperietoarea alegerilor anticipate pe sistemul mixt de vot, varianta de rezervă ideală pentru Plahotniuc”, afirmă liderul DA.

În aceste condiții, susține Andrei Năstase, înainte de a continua orice consultări cu socialiștii, aceștia trebuie să facă un angajament public și clar că își doresc reluarea ședinței de constituire a Parlamentului și a discuțiilor cu ACUM pe platformă parlamentară pe marginea dezoligarhizării țării și revenirea la sistemul proporțional, iar dacă aceste discuții eșuează, ei, socialiștii exclud categoric scenariul în care împreună cu PDM-ul lui Plahotniuc vor vota speakerul (chiar dacă este un deputat socialist) și guvernul.

„Dodon și socialiștii, abili în ale manipulării, spun că ASTĂZI o coaliție cu PDM nu este pe agenda lor. Oameni buni, remarcați - doar ASTĂZI. Dodon și deputații săi refuză să excludă votarea comună cu PDM a speakerului și a guvernului în viitor”, susține deputatul.

În context, Andrei Năstase îi cere lui Igor Dodon să-și asume un angajament public.

„Îi solicit lui Igor Dodon - lider de facto al Partidului Socialiștilor - să facă un asemenea angajament ferm, fără echivoc. Nu doar că astăzi nu există pe agenda PSRM opțiunea unei coaliții cu PDM, dar că și în viitor PSRM nu va vota împreună cu PDM pentru următorul Speaker și următorul Guvern”, a menționat liderul DA.

„S-au scurs deja 7 săptămâni de la alegerile din 24 februarie, perioadă în care Blocul ACUM, la fel ca și înainte de scrutin, in-corpore am demonstrat că suntem dedicați ferm obiectivului de deplahotniucizare a țării, luptei cu sistemul oligarhic, cu corupția și corupții și de edificare a statului de drept. Nu am dat nici un motiv să fim bănuiți că am cooperat sau că am fi dispuși să cooperăm cu regimul lui Plahotniuc. De acest lucru nu se mai îndoiește nimeni în Moldova, în UE, în SUA și chiar în Rusia. Mai mult, atacurile din partea regimului împotriva fruntașilor și activiștilor Platformei DA si PAS, campaniile de discreditare și linsaj mediatic, persecuțiile cu dosare penale fabricate, arestări și condamnări arbitrare a celor care au deconspirat crimele regimului (Petic, Cebotari, Verbițchi), vin să confirme fără tăgadă că anume Blocul ACUM este perceput de Plahotniuc drept principalul, de fapt, singurul, său oponent și dușman”, mai scrie Andrei Năstase, pe pagina sa de facebook.

În același timp, afirmă liderul Platformei DA, în privința lui Igor Dodon și a Partidului Socialiștilor au existat și există zeci de dovezi care au confirmat că aceștia se află într-o relație de strânsă cooperare cu Plahotniuc și PDM:

- în octombie 2015, Dodon și socialiștii au curățat drumul lui Plahotniuc pentru controlul total asupra guvernului atunci când împreună cu PDM au demis guvernul Streleț;

- la 24 aprilie 2016, Dodon și socialiștii au abandonat protestele antioligarhice la care fusese scoși contra-cost de către același Plohotniuc;

- drept răsplată, Plahotniuc si mediile sale l-au ajutat pe Dodon să devină președinte.

- după ce PSRM a fost cel care a votat modificările la Constituție permițându-i lui Plahotniuc să numească procurorul, chiar cu încălcarea legii, Dodon nu a mai întreprins nimic pentru anularea decretului de numire a lui Harunjen în funcție.

- după asta - votarea comună a sistemului mixt de vot, colacul de salvare al lui Plahotniuc și PDM, precum și promulgarea de către Dodon a amnistiei fiscale și legii cetățeniei contra-cost, etc.

„Deci, toată țara a văzut că în timp ce ACUM lupta cu sistemul, socialiștii îl deserveau. Nici până la alegeri, nici după - Dodon nu a arătat nici măcar cu un gest că ar fi gata să iasă de sub controlul lui Plahotniuc. Cu toate acestea, în mod paradoxal, pe nedrept - unii experții și oameni sincer dornici să promoveze agenda dezoligarhizării și deplohotniucizării țării fac presiuni publice pe ACUM, și nu pe Dodon și socialiști, din agenda cărora aceste obiective lipsesc. Iată de ce reiterez public angajamentul meu și al tuturor colegilor mei, deputați din Blocul ACUM că noi nu vom face niciun fel de coaliție cu PDM, sub nici o formă și chiar dacă ne propun să voteze Speakerul și Premierul din partea ACUM, noi nu votăm împreună cu PDM”, a punctat Năstase.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: