image
Sursa foto: Midhac Poturovic(RFE)

Cristian Preda: „Sunt convins că există un potențial de schimbare în R. Moldova, așa cum s-a văzut că există și în România”

Fostul europarlamentar spune că „relația dintre Plahotniuc și Dragnea a subminat cooperarea României cu R.Moldova din perspectiva europeană” și că acum trebuie căutate „noi punți și noi figuri”.

În Parlamentul European, din cei 705 deputați, 32 vor fi din partea României. În R. Moldova au votat la europarlamentare aproape 38 de mii de cetățeni români, constituind aproximativ 10% din alegătorii care aui votat în diaspora. Fostul europarlamentar român Cristian Preda crede că parteneriatele stabilite între partidele de pe cele două maluri ale Prutului vor fi de folos în apropierea Moldovei de UE.

Europa Liberă: Într-o perioadă de trei luni, în trei state vecine au avut loc alegeri. În Republica Moldova – parlamentare, în Ucraina prezidențiale și în România europarlamentare. În Moldova situația rămâne a fi incertă, în Ucraina și România observatorii spun că au avut loc adevărate cutremure politice. Chiar atât de tare s-a zdruncinat scena politică?

Cristian Preda: „Cred că da. Și surpriza alegerii președintelui Zelenski în Ucraina, și scorul extrem de prost luat de coaliția de la București sunt într-un sens cutremure politice. Sigur că rămân multe alte lucruri de făcut și în Ucraina trebuie văzut ce anume se va întâmpla, în fapt, din punctul de vedere al sistemului politic, din punctul de vedere al relațiilor cu Rusia. La fel și în România trebuie văzut dacă rezultatul de la europene care înseamnă, în primul rând, Partidul Național Liberal pe primul loc și Alianța 2020 pe locul al treilea, umăr la umăr cu PSD, dacă toate astea vor produce efecte în planul politicii naționale. Deocamdată avem doar o reprezentare în Parlamentul European foarte diferită de cea existentă până în clipa de față.”

Europa Liberă: Dvs. credeți că totuși a fost un vot de sancțiune la aceste alegeri pentru Parlamentul European?

Cristian Preda: „E foarte clar. În condițiile în care împreună partidele aflate la guvernare în România, și anume PSD și ALDE au un pic mai mult de un sfert din totalul opțiunilor. În 2016, ele au avut împreună 53% și asta a îngăduit formarea coaliției Dragnea-Tăriceanu, PSD-ALDE. Evident că votul de duminica trecută a fost un vot-sancțiune, la fel cum ați menționat foarte bine cazul ucrainean – Poroșenko a eșuat în încercarea de a fi reales și o nouă figură politică a preluat Președinția în Ucraina. Sunt procese similare în care votul negativ e determinant și un vot negativ explicat evident prin incapacitatea celor aflați la putere atât în Ucraina, cât și în România de a stimula evoluția societății, schimbarea cu specificul fiecărei țări. Din păcate, într-adevăr, nu s-a văzut asta în Republica Moldova, pentru că, din nefericire, la alegerile parlamentare nu s-a produs o înnoire semnificativă, una care să fie critică în sensul posibilității de a înnoi întreaga scenă politică și avem, iată, un blocaj foarte dureros, foarte penibil, de luni bune deja nu se întrezărește o ieșire din criza postelectorală.”

Europa Liberă: Până a ajunge europarlamentare, aproape toate partidele importante din România au trecut Prutul pentru a-și promova programele electorale în Republica Moldova și chiar au spus, de exemplu, USR PLUS că drumul spre victorie trece și prin Chișinău, cei de la Partidul Mișcarea Populară au spus că vor contribui la Bruxelles la reunificarea țării și PNL-ul a spus că Republica Moldova rămâne o prioritate în programul lor, și cei de la Pro România au spus că vor ajunge în UE prin și cu Republica Moldova. Ce ar putea face concret eurodeputații din partea României pentru Republica Moldova, ținând cont de situația incertă sau răcită dintre Chișinău și Bruxelles?

Cristian Preda: „Cei 32 de deputați europeni din România ar putea, evident, să readucă Republica Moldova pe agenda Parlamentului European într-un context mai bun, dar sigur că voturile lor sunt condiționate de schimbări la Chișinău. Nu poți să inventezi la Bruxelles o altă Moldovă. Pe de altă parte, așa cum ați menționat, toate partidele care vor avea reprezentanți în forul de la Strasbourg au fost interesate de Republica Moldova, s-a făcut campanie acolo. E firesc. Trebuie de știut că sunt aproape două milioane de cetățeni din Republica Moldova care au și cetățenie română, în acest sens, unul foarte important al cetățenilor din Republica Moldova sunt deja europeni într-un sens egal și pot să profite de toate drepturile cetățenilor europeni. Din punct de vedere politic, din nefericire, în acest moment cea mai bună cooperare la nivel de partide e cea dintre Partidul Democrat de la Chișinău și Partidul Social Democrat din România. Spun că din păcate se întâmplă asta, pentru că e o relație care e condiționată foarte mult de stilul politic al lui Plahotniuc și, respectiv, al lui Dragnea. În fine, Dragnea de ieri este în închisoare. Nu știm în această clipă dacă va continua să exercite influență asupra partidului, fiind închis, sau în PSD se vor produce mutații, dar dincolo de ce se va întâmpla în relația PSD-PD, PSD de la București și PD de la Chișinău, e important ca și celelalte forțe politice din România și, respectiv, din Republica Moldova să găsească front de cooperare într-o dimensiune foarte naturală – cea a familiilor politice europene. Și nimeni nu interzice integrarea partidului din Republica Moldova în rețelele de cooperare europeană, ba chiar e sănătos să se întâmple așa ceva, anume ca partidele, în funcție de orientarea lor politică, să caute interlocutori în Europa, interlocutori stabili, credibili și care să facă posibilă o cooperare mai bună decât cea pe care o avem în acest moment între PSD și PD, pentru că, din păcate, această cooperare nu a ameliorat starea Republicii Moldova.

Din păcate, așa cum a fost concepută în ultimii ani relația dintre Plahotniuc și Dragnea a subminat cooperarea României cu Republica Moldova și din perspectiva europeană. Trebuie căutate noi punți și noi figuri de asemenea. Sunt convins, de pildă, că Alianța 2020, formată din PLUS și USR, cu cei 8 eurodeputați pe care îi va avea, e un interlocutor foarte credibil în Europa pentru politicienii din Republica Moldova și cred că trebuie de profitat de experiența, de pildă, a unui Dacian Cioloș, care a fost și comisar și care, iată, va fi și deputat european și știe foarte bine situația din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dl Preda, ați amintit și Dvs. despre soarta PSD-ului. Chiar dacă și-a dorit să controleze România cu o mână de fier, Liviu Dragnea nu a reușit. Arestarea lui va avea impact și repercusiuni ce se vor resimți și la Chișinău, peste Prut?

Cristian Preda: „Da, evident, pentru că, din nefericire, cum spuneam, configurarea relațiilor politice a trecut prin filtrul acestei relații personalizate Plahotniuc-Dragnea. Nesănătos, aș spune, pentru că în democrație nu personalizăm puterea. De asta va trebui văzut întâi ce va face PSD, cum va arăta; pe de altă parte, sigur că ar fi sănătos ca în Republica Moldova, în jurul polului creat de Maia Sandu și Andrei Năstase să se găsească voci europene și celelalte partide. Deocamdată, singurul interlocutor credibil din perspectiva instituțiilor, nu a partidelor, singurul interlocutor credibil în Republica Moldova pentru instituțiile europene este Maia Sandu. Nu există altcineva, dar vom vedea. Dacă dl Leancă va ajunge deputat european, dacă va căuta să joace o partitură generoasă pentru Republica Moldova sau va fi un simplu agent al puterii personale a lui Plahotniuc. Asta rămâne de văzut.”

Europa Liberă: Credeți că are șanse dl Leancă să ajungă europarlamentar?

Cristian Preda: „Nu știu exact în clipa în care discutăm dacă vreunul dintre deputații aflați pe lista Pro România dinaintea dlui Leancă va renunța la mandat și dacă dânsul va fi în Parlamentul European.”

Europa Liberă: La Chișinău se acredita ideea că se așteaptă rezultatele alegerilor europarlamentare ca PD-ul, cel care a tăcut până acum, să ia o decizie și că dl Plahotniuc ar putea să producă surprize. Chiar credeți că stă în puterile lui ca să creeze majoritatea parlamentară în acest moment?

Cristian Preda: „Dacă o face după chipul și asemănarea celei care în trecut a cumpărat deputați comuniști și a maimuțărit identitatea europeană, nu va fi nimic credibil, nimeni nu se va lăsa păcălit de asemenea manevre. În opinia mea, singurele soluții pentru creșterea Republicii Moldova sunt legate de cooperarea cu Uniunea Europeană, or este evident că dl Plahotniuc nu este un partener credibil pentru Uniunea Europeană. Deci trebuie găsită altă formulă politică la Chișinău. Cetățenii o vor găsi și sunt convins că există un potențial de schimbare în Republica Moldova, așa cum s-a văzut că există și în România. Totul e ca regulile jocului să nu fie controlate, așa cum au fost controlate până acum prin rețele financiare, prin relația cu Moscova și prin aranjamente între Dodon și Plahotniuc. Deci, atâta vreme cât libertatea este zăgăzuită la Chișinău, probabil că nu se va ieși din situația asta de criză...”

Europa Liberă: Dar sunt voci care sugerează că PD-ul și-ar dori o coaliție de guvernare împreună cu deputații Blocului ACUM. S-ar putea acest scenariu să aibă șanse?

Cristian Preda: „Nu vreau să fac pariuri și poate să înțeleagă oricine-i lucid uitându-se la evoluția relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană în ultimii cinci ani. Este acest lucru foarte simplu: dl Plahotniuc și fidelii lui executanți nu au niciun credit la Bruxelles, există alți oameni care au credit la Bruxelles, în primul rând, Maia Sandu. Dacă Republica Moldova vrea să iasă din fundătura în care se află și vrea s-o apuce pe această cale, trebuie construită o soluție în jurul Maiei Sandu. Asta este situația astăzi, asta e poza. Dacă mâine lucrurile vor evolua, vom putea face altă poză.”

sursa: Radio Europa Liberă

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: