image
Sursa foto: mai.gov.md

Consiliul pentru Egalitate: Năstase să prezinte scuze publice pentru crucifixul instalat la MAI; Reacția liderului PPDA

„Instalarea unui crucifix în holul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova reprezintă instigare la discriminare pe criteriu de convingeri. Reclamatul va aduce scuze publice, în termen de 10 zile de la recepționarea deciziei, iar Ministerul va înlătura simbolistica religioasă din holul instituției și va asigura protecția/salvgardarea neutralității serviciului public și a principiului secularismului.”

Este decizia Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității în privința crucifixului inaugurat la Ministerul de Interne în perioada în care Andrei Năstase era ministru.

La rândul său, Năstase a declarat că nu are de gând să prezinte scuze publice.

„Aș fi vrut aceeași determinare din partea instituțiilor statului în cazuri cu adevărat reale, în special a profanării simbolicii de stat de către președintele Dodon, prin scoaterea crucii din stema R. Moldova. Aștept să văd cum Dodon și ministrul său de interne vor îndrăzni să scoată Crucifixul din MAI”, a spus Andrei Năstase.

Potrivit deciziei Consiliului, instalarea crucifixului și discursul susținut la eveniment reprezintă instigare la discriminare pe criteriul de convingeri.

„Domnul Andrei Năstase va aduce scuze publice, în termen de 10 zile de la recepționarea prezentei decizii, pentru instigarea la discriminare pe criteriul de convingeri manifestată prin instalarea crucifixului și discursul de la evenimentul respectiv. MAI va înlătura simbolistica religioasă din holul instituției”, se mai spune în decizie.

Reacția lui Andrei Năstase nu s-a lăsat așteptată.

„Nu despre crucifix este vorba în decizia acelui Consiliu, ci despre Andrei Năstase, care trebuie, în baza unui plan foarte bine pus la punct, să fie din nou linșat mediatic și compromis. Aș fi vrut aceeași determinare din partea instituțiilor statului în cazuri cu adevărat reale, în special a profanării simbolicii de stat de către președintele Dodon, prin scoaterea crucii din stema R. Moldova. Aștept să văd cum Dodon și ministrul său de interne vor îndrăzni să scoată Crucifixul din MAI. Ce va urma? Răstignirile din întreaga republică? Răspunsul meu, mai ferm ca niciodată, este limpede - Niciun consiliu nu mă poate obliga să mă las de Dumnezeu!”, a declarat Andrei Năstase.

Noutăţile partenerilor

comentarii: