image
Sursa foto: zdg.md

PD continuă joaca de-a „Prima Casă”; Expert: Creșterea electorală a creditării - cea mai scurtă cale spre DEZASTRU financiar

Liderul PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc, a anunțat astăzi lansarea programului Prima Casă 3, destinat familiilor cu mulți copii. Proiectul presupune compensarea treptată din Bugetul de Stat a creditului ipotecar, de la 10 până la 100%, în funcție de numărul copiilor în familie.

„Creșterea electorală a creditării este cea mai scurtă cale spre dezastru financiar. După distracția electorală, vine și mahmureala post-electorală, să nu uităm de asta”, atenționează expertul economic Adrian Lupușor.

Adrian Lupușor afirmă că problemele sociale, cât de stringente nu ar fi ele, se soluționează prin intermediul sistemului de protecție socială, iar sistemul bancar, ca și alte sectoare ale economiei, nu poate fi utilizat în scopuri sociale și mai ales electorale.

„Creditarea în baza garanțiilor guvernamentale, prin definiție, alimentează în mod artificial pofta de risc din partea băncilor, ceea ce poate părea frumos pe termen scurt (creșterea creditării în favoarea grupurilor vulnerabile), însă periculos pe termen mediu și lung (acumularea de credite neperformante care se transformă în pierderi acoperite din bugetul de stat, adică din contul nostru)”, a declarat analistul economic de la centrul analitic independent Expert-Grup.

Totodată, expertul se întreabă de unde vor fi realocate resursele bugetare pentru a acoperi garanțiile pentru acest program.

Premierul Pavel Filip a fost întrebat astăzi, în cadrul briefingului de la sediul PD, care este suma alocată din bugetul de stat pentru Prima Casă 3.

„Nu este alocată o sumă exactă pentru acest proiect. Este un program social. Când am pornit pe calea proiectului Prima Casă au fost rezervați în bugetul de stat până la 50 de milioane de lei. Veniturile au crescut, iar estimările ne arată că până la sfârșitul anului este posibilă o rezervă de 20 de milioane de lei”, a spus Filip.

Reprezentanții PD au amintit că, de câteva luni, funcționează proiectul „Prima Casă 1” pentru categorii largi de cetățeni și centrat pe tineri, „Prima Casă 2”, destinat angajaților din sectorul public.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: