"Aş dori să vă informez că, în numele guvernului din Columbia, preşedintele Juan Manuel Santos a decis să recunoască Palestina ca stat liber, independent şi suveran", se afirmă într-o scrisoare, datată 3 august, adresată reprezentantului palestinian în Columbia.

Documentul a fost dezvăluit miercuri de Ministerul de Externe de la Bogota, relatează site-ul cotidianului Jerusalem Post.

Juan Manuel Santos, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, şi-a încheiat marţi cel de-al doilea mandat de preşedinte al Columbiei, fiind succedat de conservatorul Ivan Duque, scrie mediafax.ro.

"Aşa cum poporul palestinian are dreptul de a îşi constitui un stat independent, Israelul are dreptul să trăiască în pace cu vecinii săi", se mai afirmă în scrisoare.

Palestina a fost recunoscută drept stat suveran de Adunarea Generală a ONU, Curtea Penală Internaţională şi cel puţin 136 de ţări.

Carlos Holmes, noul ministru de Externe al Columbiei, a anunţat că "având în vedere omisiunile posibile care ar putea ieşi la iveală cu privire la modul în care această decizie a fost luată de către preşedintele în exerciţiu, guvernul va examina cu atenţie implicaţiile sale şi va acţiona în conformitate cu dreptul internaţional".

Reprezentantul palestinian în Columbia a salutat decizia Bogotei, în timp Ambasada Israelului a criticat decizia şi a cerut anularea acesteia.

"Cerem guvernului columbian să anuleze decizia luată de Administraţia anterioară în ultimele zile, care contravine relaţiilor strânse şi cooperării considerabile în domenii vitale şi în interesul ambelor ţări", se afirmă într-un mesaj postat de ambasadă pe Twitter.

Autoritatea Palestiniană vrea ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului stat palestinian, care ar urma să cuprindă Fâşia Gaza şi Cisiordania. Israelul însă consideră oraşul Ierusalim drept capitala sa eternă şi indivizibilă, potrivit terminologiei utilizate de liderii politici israelieni.