image
Sursa foto: jurnal.md

Scandalul subvențiilor AIPA: Șapte cauze penale au fost transmise în judecată; Mitele variază între 400 -34 de mii de lei

Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și remiterea în instanța de judecată a șapte cauze penale pe faptul coruperii comise de către reprezentanții a șapte antreprenori în privința unor persoane publice din cadrul Secției Teritoriale Bălți a Agenției de Intervenții și Plăți pentru Agricultură (AIPA).

Cauzele penale au fost pornite în perioada septembrie 2022 - ianuarie 2023, de către CNA, iar conducerea urmăririi penale a fost efectuată de către Procuratura Anticorupție, Oficiul Nord.

În rezultatul efectuării urmării penale şi a măsurilor speciale de investigație s-a stabilit că reprezentanții agenților economici deferiți justiției, în perioad anilor 2020-2022, au oferit și transmis în mod ilegal angajaților Secției Teritoriale Bălți a AIPA între 400 și 2000 de lei, în scopul admiterii pentru examinare a cererilor și dosarelor de subvenționare.

Totodată, învinuiții au efectuat și transferuri deghizate a mijloacelor bănești de la conturile bancare ale întreprinderilor reprezentate altor organizații afiliate angajaților Secției Teritoriale Bălți a AIPA, unde sumele transferate ilicit în scop de corupere variau de la 1200 la 34 000 de lei, transferurile fiind deghizate ca operațiuni economice care nu au avut loc în realitate, iar destinația reală a mijloacelor bănești transferate fiind de fapt coruperea angajaților Secției Teritoriale Bălți a AIPA.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, șase învinuiți din șapte deferiți justiției au colaborat cu organul de urmărire penală și procurori, recunoscând faptele incriminate, astfel cauzele penale în privința acestora au fost disjunse din dosarul de bază în proceduri separate a acordului de recunoaștere a vinovăției, fiind remise în instanța de judecată pentru examinare în proceduri speciale. Totodată, al șaptelea învinuit nu a recunoscut vina în comiterea infracțiunii, cauza penală în privința acestuia urmând a fi examinată în procedură generală.

Actualmente, învinuiții sunt cercetați în stare de libertate, iar examinarea cauzelor penale este efectuată de către Judecătoria Bălți.

La moment, urmărirea penală continuă în privința altor agenți economici învinuiți de corupere activă și în privința angajaților Secției Teritoriale Bălți a AIPA învinuiți de corupere pasivă și spălare de bani, precum și în privința reprezentanților agenților economici ce au participat în calitate de complici la comiterea coruperii.

Precizăm că la începutul anului curent CNA și PA au anunțat despre depistarea unei scheme de corupere în proporții deosebit de mari a angajaților AIPA. Sumele ajungeau până la 150 de mii de lei per contract de subvenționare. Într-un oficiu teritorial al AIPA, suma prejudiciului ajungea la 3,5 milioane de lei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: