image
Sursa foto: dielinke-rangsdorf.de

Europarlamentar german: Vom cere CoE să condiționeze asistența macrofinanciară pentru RM de recuperarea banilor furați

Asistenția macrofinanciară oferită de UE Republicii Moldova ar putea fi condiționată de recuperarea banilor furați din sistemul bancar. Este declarația europarlamentarului german de stanga, Helmut Scholz, membru al Delegatiei Parlamentului European la Comisia de cooperare cu Republica Moldova.

„Eu voi face pe mai departe presiuni pe acest subiect. Dar nu voi fi singurul, și grupul meu (Stânga Nordica Unita), și majoritatea membrilor PE vor face la fel. Acești bani furați trebuie returnați și nu trebuie să fie folosiți de cei are i-au furat pentru alte scopuri sau să stea în banci străine. Rapoartele Kroll sunt publicate, atât 1 cât și 2, știm ce companii au beneficiat de acei bani. De aceea, vom cere Comisiei Europene să pună și o astfel de condiție pentru asistența macrofinanciară: să fie condiționată de recuperarea banilor furați din sistemul bancar moldovean”, a declarat Helmut Scholz la Europa Liberă.

„Asistența macrofinanciară este legată de reforme, inclusiv de reforma sistemului judiciar. Să nu uităm că acești bani sunt banii plătitorilor de taxe europeni. Iar ei trebuie folosiți pentru dezoligarhizarea Moldovei, prin reformarea sistemului judiciar. Iar PE trebuie să rămână ferm pe poziție. Acum, că prima tranșă de bani a fost transferată către Moldova, este un pas foarte bun, asta creaza un climat de încredere, și așteptăm să vedem că și noul guvern este un partener de încredere pe care ne putem bază”, a adăugat deputatul european.

În opinia europarlamentarului german, „sarcina noii coaliții este uriașă”, dar a adăugat că „nu se poate transforma întregul sistem cu o singură schimbare politică, mai ales într-o țară ca Moldova unde legăturile dintre interesele politice și cele economice sunt foarte puternice”.

„Ce putem noi, PE, face este să cerem guvernanților din Moldova să facă politicile în mod transparent, să facă public tot ce este de interes public, astfel încât să nu mai existe zone gri sau negre sau canale negre obscure care să captureze puterea. De asemenea, prizonierii politici trebuie eliberați, și create condiții economice pentru ca cetățenii să nu mai vrea să plece din țară, ci să stea acasa și să servească țara”, a mai spus Helmut Scholz.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: