image
Sursa foto: mediafax.ro

Proteste violente în Catalonia în contextul unei şedinţe la Barcelona a Guvernului Spaniei

Mii de susţinători ai independenţei regiunii Catalonia au participat vineri la o serie de acţiuni de protest la Barcelona, în contextul în care în oraş s-a desfăşurat o şedinţă a Guvernul Spaniei, informează agenţia de ştiri Dpa, citând presa locală.

În jur de 30 de membri ai forţelor de ordine au fost răniţi în cursul confruntărilor cu demonstranţi, care au aruncat pietre, petarde, sticle şi alte obiecte spre forţele de ordine, relatează cotidianul El Mundo.

Potrivit presei locale, 11 persoane au fost reţinute în urma incidentelor violente.

Aproximativ 9.000 de membri ai forţelor de ordine au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea în oraş în perioada şedinţei Guvernului Spaniei.

În ultimele săptămâni, activişti pentru independenţa Cataloniei din cadrul Comitetului pentru Apărarea Republicii (CDR) au îndemnat populaţia să iasă la proteste pe data de 21 decembrie, la fix un an după alegerile regionale anticipate convocate de Guvernul de la Madrid după dizolvarea Parlamentului de la Barcelona.

Un referendum privind independenţa regiunii, considerat ilegal de Madrid, care a avut loc pe 1 octombrie 2017, a provocat o amplă criză constituţională în Spania.

Guvernul central de la Madrid a preluat direct administrarea regiunii până după alegerile regionale anticipate din Catalonia din decembrie 2017, care însă au fost câştigate tot de separatişti.

Noutăţile partenerilor

comentarii: