image
Sursa foto: Phys.org

Prima țară din UE care condamnă la închisoare „postaci” ai Rusiei

În ultimii trei ani, jurnalista finlandeză Jessikka Aro, care lucrează pentru postul național de televiziune Yle, a fost victima constantă a unor campanii de denigrare în mediul online. Acum, trei dintre hărțuitorii ei – care ar face parte din „armata de postaci” a Rusiei – au fost condamnați la închisoare, o măsură fără precedent în Uniunea Europeană, scrie Digi24.

Agent secret al Statelor Unite sau traficantă de droguri - sunt doar două dintre știrile false cu care, vreme de trei ani, Jessikka Aro a fost atacată pe rețelele de socializare în campanii strategice de denigrare, scrie Newsweek.

Însă recent, tribunalul districtual din Helsinki a dat verdictul: trei dintre persoane, care au fost acuzate că au luat parte la campaniile îndreptate împotriva jurnalistei, au fost condamnate la închisoare.

Ilia Janițkin, proprietarul și redactorul-șef al MV-Lehti - un post finalndez de televiziune care are, însă, redacția în Spania - a fost condamnat la un an și jumătate închisoare.

Lansat în 2014, MV-Lehti a devenit rapid subiectul mai multor scandaluri, după repetate campanii de linșaj mediatic și incitare la ură rasială și etnică.

Judecătorii l-au găsit vinovat pe Janițkin de 16 infracțiuni, printre care „defăimare în formă agravantă”, „agitație etnică”, „încălcări ale dreptului de autor” și „ale dreptului la confidențialitate”, relatează Helsinki Times.

Johan Backman, activist politic finlandez, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru „hărțuire” și „defăimare în formă agravantă”. Backman a reacționat, acuzând instanța de „un alt truc murdar al NATO”.

A treia persoană condamnată – tot la închisoare cu suspendare – este o angajată a televiziunii conduse de Ilia Janițkin.

De asemenea, condamnații vor trebui să plătească și o amendă totală de aproape 160.000 de dolari, plus cheltuielile de judecată.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: