image
Sursa foto: privesc.eu

Andrei Năstase: „Sportul unește oamenii, nu-i dezbină; Este credo-ul meu politic pe care l-am promovat cu insistență”

Andrei Năstase, candidatul unic al forțelor anti-oligarhice, pro-europene pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, a susținut o conferință de presă la Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale.

Andrei Năstase a fost însoțit de echipa sa, dar și de sportive de performanță, care au adus renume țării noastre pe podiumurile internaționale Anastasia Nichita și Emilia Budeanu, precum și Alexei Postolachi, antrenor emerit al Republicii Moldova.

În cadrul conferinței de presă viitorul primar al municipiului Chișinău a spus că „acum când mă aflu în fața domniilor voastre, iubitori și soli ai sportului, recunosc că am niște emoții deosebite. Sunteți oamenii care au adus victorii țării noastre nu o singură dată, sunteți cei care, împreună cu alți colegi din domeniu, ați dus faima Republicii Moldova departe peste hotare. Vă mulțumim pentru asta!

Sportul este cea mai pașnică îndeletnicire a oamenilor din toate timpurile. Practicarea lui este și un factor important în menținerea sănătății individuale, dar și la nivel național, dacă există politici serioase în domeniu la nivel de țară sau, măcar, de municipiu. Așa cum bine se știe, sportul șlefuiește și caractere. Totuși, aceste lucruri nu sunt înțelese la nivel de guvernare. Nici pe țară, dar nici pe Chișinău. În municipiul nostru atunci când părinții descoperă un talent sportiv la copilul lor, atunci când decid să investească și într-o astfel de educație, ei brusc constată că la acest capitol, ca și la multe altele, Chișinăul suferă de carențe”.

Totodată, Andrei Năstase a lansat și un apel adresat cetățenilor, locuitorilor municipiului Chișinău, îndemnându-i să iasă la vot: „La 20 mai mergeți cu încredere la vot împreună cu întreaga comunitate sportivă, împreună cu toți cetățenii urbei noastre pe care ne-o dorim reformată și de nivelul celor mai frumoase capitale europene, pe care o vom transforma într-un oraș în care să vrei să trăiești! Victoria este aproape. Uniți pentru Chișinău, reușim împreună!”

Vedeţi mai jos discursul integral susţinut de Andrei Năstase:

„Acum când mă aflu în fața domniilor voastre, iubitori și soli ai sportului, recunosc că am niște emoții deosebite. Sunteți oamenii care au adus victorii țării noastre nu o singură dată, sunteți cei care, împreună cu alți colegi din domeniu, ați dus faima Republicii Moldova departe peste hotare. Vă mulțumim pentru asta!

Sportul este cea mai pașnică îndeletnicire a oamenilor din toate timpurile. Practicarea lui este și un factor important în menținerea sănătății individuale, dar și la nivel național, dacă există politici serioase în domeniu la nivel de țară sau, măcar, de municipiu. Așa cum bine se știe, sportul șlefuiește și caractere.

Totuși, aceste lucruri nu sunt înțelese la nivel de guvernare. Nici pe țară, dar nici pe Chișinău. În municipiul nostru atunci când părinții descoperă un talent sportiv la copilul lor, atunci când decid să investească și într-o astfel de educație, ei brusc constată că la acest capitol, ca și la multe altele, Chișinăul suferă de carențe!

De fapt, investițiile în acest domeniu sunt obligatorii pentru orice primar cu viziune europeană și modernă! Există oare modele de orașe care au investit în astfel de proiecte de sport? Sigur ca există! Au fost ele preluate și implementate la nivelul municipiului nostru? NU!

Știe cineva DE CE? Vă spun eu - pentru că investițiile în acest gen de proiecte nu au fost importante pentru decidenți! Pentru că din acest gen de proiecte nu poți fura prea mult! Iar ceea ce contează pentru ei a fost și este un singur lucru - Jefuirea patrimoniului orașului!

Sunt un om activ! Timpul liber, atât cât îmi rămâne, îl petrec cu familia, citind sau făcând sport. Toți cei care fac astăzi sport de performanță trebuie să știe că au în mine un partener de dialog, un coleg de echipă și un viitor primar care-și dorește să reprezinte cu cinste, prin echipele municipale, dar și cele naționale, în toate competițiile sportive, orașul nostru și culorile drapelului țării noastre!

Sportul unește oamenii, nu-i dezbină! Este, dacă vreți, și credo-ul meu politic pe care l-am promovat cu insistență pe parcursul anilor. Ajunge cât ne-au dezbinat pe tot felul de criterii politice și geopolitice. E timpul să investim în ceea ce ne unește și ne face mai puternici!”

„În calitate de Primar general voi susține cu toată determinarea dezvoltarea sportului. Pot să vă spun cu toată responsabilitatea că voi contribui la crearea condițiilor adecvate pentru practicarea sportului, angajament care va reprezenta unul din elementele prioritare ale politicilor noastre municipale.

În primul rând, vom amenaja terenuri de sport în toate cartierele din oraș. Starea în care se află terenurile existente nu contribuie la motivarea locuitorilor să facă mișcare. Aceste spații au degradat, sunt neîngrijite, iar noi, împreună cu preturile, locuitorii, agenții economici va trebui să le amenajăm la un nivel corespunzător. Un aspect important ține de faptul că amenajând terenurile de joacă pentru copii în municipiu și suburbii, vom dota aceste spații și cu aparate pentru fitness, pentru practicarea exercițiilor sportive.

În al doilea rând, vom susține inițiativele mediului privat pentru crearea infrastructurii sportului de masă, care să fie accesibilă tuturor celor care vor dori să participe la un program municipal de promovare a modului de viață sănătos. Avem nevoie de susținere pentru crearea unor complexe sportive şi de agrement în Capitală.

Ca rezultat al creșterii veniturilor la bugetul municipal, vom elabora și implementa politici de subvenționare directă și indirectă a procurării de abonamente la sălile de sport pentru a asigura creșterea speranței de viață și un grad de sănătate mai înalt al populației.

Un alt element important va fi susținerea directă a instituțiilor de învățământ pentru modernizarea unei baze tehnico - materiale sportive adecvate pentru practicarea sportului de către elevi. De asemenea, vom susține o colaborare fructuoasă cu instituțiile de învățământ superior în vederea dezvoltării sportului universitar după modelul european și internațional.

Nu în ultimul rând vom stimula, ajuta și premia sportivii de performanță din Chișinău și suburbii. Vorbesc aici despre sportivii care vor obține rezultate remarcabile la nivel internațional, ridicând pe podiumul demnității tricolorul țării noastre.”

De sport. În majoritatea orașelor importante din Europa municipalitățile investesc în sport, susținând echipele locale. Cel mai bun exemplu în acest caz poate fi Bucureștiul, care a făcut din echipa de handbal CSM București una dintre cele mai puternice la nivel european și câștigătoare a Ligii Campionilor.

Un exemplu poate și mai bun este Clujul, unde autoritățile locale împreună cu cele centrale au investit în construcția unui stadion și a unei săli polivalente, considerate la această oră a fi una dintre cele mai moderne din Europa.

Ambele edificii încep deja să-și justifice investițiile. Pe stadion, pe lângă numeroase competiții sportive, este organizat celebrul festival Untold, care aduce anual sute de mii de oameni la Cluj și venituri de câteva milioane de euro.

Sala polivalentă, una apropo mult mai mare decât cea pe care se laudă Plahotniuc că vrea să ne-o construiască la Chișinău pe 70 de hectare cu zeci de milioane de euro, a fost ridicată pe o suprafață de doar 5 hectare și a constat 15 milioane de euro.

Acolo s-au organizat deja campionate europene de baschet, campionate europenede de gimnastică și meciuri de FED Cup.

De unde luăm bani pentru toate acestea? Într-o capitală gestionată transparent pot fi atrași și investitori privați, iar exemplul Clujului denotă că dacă aceste edificii sunt gestionate corect, investițiile pot fi recuperate rapid, iar imaginea orașului are enorm de câștigat!”

Noutăţile partenerilor

comentarii: