„În urma informației Centrului de Sănătate Publică privind cazurile de boală diareică acută înregistrate la Liceul Teoretic Orizont, filiala Ciocana, Direcția Teritorială pentru Siguranța Alimentelor Chișinău s-a autosesizat, a format un grup de lucru care, în comun cu specialiștii Centrului de Sănătate Publică s-a deplasat la fața locului, unde a inițiat un control inopinat cu desfășurarea anchetei epidemiologice.

Din datele acumulate s-a stabilit că toate produsele alimentare servite la masă dispuneau de acte de proviniență și calitate. Totodată, au fost constatate unele neconformități din domeniul alimentar ce țin de lipsa marcajului pe produsele alimentare, nerespectarea meniului coordonat cu CSP Chișinău.

S-a stabilit, de asemenea, că din numărul total de 13 persoane angajate ai blocului alimentar, 12 nu dispuneau de certificate ce ar confirma instruirea igienică.

Specialiștii DTSA Chișinău au prelevat 26 de probe de bucate gata, 3 probe de materie primă (aripi, fileu de pui și cașcaval), expediind probele la Laboratorul de Încercări al Centrului Republican de Diagnostică Veterinară (CRDV). Au fost prelevate, de asemenea probe de la personalul angajat în blocul alimentar, apa din robinet și lavaje de sanitație de pe suprafețe, utilaje, ustensile, etc.

În urma celor constatate la fața locului, pe data de 12.09. 2019 DTSA Chișinău, a emis o Prescripție în domeniul siguranței alimentelor pentru blocul alimentar ca până la primirea rezultatelor oficiale de la laborator să fie efectuate lucrări de ordin sanitar, în special igienizarea și dezinfectarea încăperilor, utilajului, ustensilelor, etc. Prescripția mai prevede elaborarea și implementarea procedurilor operaționale ce țin de controlul sănătății personalului angajat, instruirea , lucrătorilor, evidența procesului tehnologic și trasabilitatea alimentelor.

Întru îndeplinirea Prescripției, administrația liceului Orizont, filiala Ciocana, a informat DTSA Chișinău că pe data de 13 septembrie a fost stopată activitatea blocului alimentar până la finalizarea anchetei epidemiologice și obținerea rezultatelor de laborator, personalul a fost delegat pentru a trece controlul medical și au fost înăsprite cerințele de monitorizare a stării sănătății copiilor. De asemenea, au fost efectuate lucrările de dezinfecție, deratizare și dezinsecție.

În rezultatul investigațiilor de laborator, la 13 angajați ai blocului alimentar s-a depistat Staphylococcus aureus.

În trei probe de produse alimentare examinate de către CRDV: salată din roșii și castraveți, chiftele  în sos alb, salată (vinegret), pilaf cu carne de bovină, au fost constatate bacterii coliforme. O probă pozitivă Staphylococcus aureus a fost depistatăî în chiflele în sos alb.

Conform concluziei finale, în urma investigațiilor de laborator întreprinse și a informației de la CSP, s-a constat că focarul a fost cauzat de infecție adenovirală”, se arată scris în comunicatul emis de ANSA.

Amintim că la puțin timp după mediatizarea cazului Administrația Licelui „Orizont” a venit cu o reacție declarând că nu este vorba despre intoxicație alimentară, ci despre o infecție virală răspândită în mai multe instituții de învățământ din capitală.