image
Sursa foto: Privesc.eu

Ce a decis CSM în privința cererii Rodica Berdilo „de apărare a reputației profesionale”; Druță s-a abținut de la examinare

Magistrata Rodica Berdilo, cea care a anulat scrutinul din Chișinău și a decis invalidarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase, s-a plâns la Consiliul Superior al Magistraturii că i-a fost încălcată onoarea și demnitatea.

După ce decizia sa a atras critici dure din partea experților independenți, a opoziției, dar și a instituțiilor internaționale, judecătoarea a depus la CSM o „cerere de apărare a reputației profesionale”.

Rodica Berdilo a solicitat membrilor CSM „să ia atitudine față de faptul că este denigrată” și să se „întreprindă măsuri pentru asigurarea protecției reputației sale profesionale,

Președintele Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, care a făcut parte din completul de judecători care a menținut decizia Rodicăi Berdilo, a solicitat abținerea de la examinarea acestui subiect, solicitare care a fst acceptată de ceilalți membri ai CSM.

După deliberări, Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât „a considera inadmisibilă orice presiune exterioară asupra judecătorilor în exercitarea rolului de garant al drepturilor și libertăților omului”.

Amintim că alegerile pentru funcția de primar al capitalei au fost invalidate. Curtea Supremă de Justiție a decis să mențină deciziile Judecătoriei Chișinău, Centru, și a Curții de Apel Chișinău și a respins validarea mandatului obținut de Andrei Năstase.

Argumentul de bază al primei instanțe a fost un video plasat de către Andrei Năstase pe pagina sa de Facebook în ziua alegerilor, prin care a îndemnat alegătorii să iasă la vot. Deși Năstase nu a sugerat pentru cine ar trebui să voteze cetățenii, instanța a considerat că acesta a făcut agitație electorală.

Alegerile în pofida protestelor de amploare, dar și a criticilor dure venite de la partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Departamentul de Stat al Statelor Unite, Uniunea Europeană, dar și misiunile diplomatice acreditate la Chișinău și-au arătat îngrijorarea față de anularea alegerilor câștigate de Andrei Năstase.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: