image
Sursa foto: jurnal.md

Doi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, promovați

Promovări votate de Consiliul Superior al Magistraturii, inclusiv pentru doi membri ai acestei instituții. Judecătorul Dorel Musteață a fost susținut de către colegii săi pentru avansare în funcție de la Judecătoria Chișinău direct la Curtea Supremă de Justiție, iar Anatolie Galben, supranumit de presă „judecătorul din iad”, a acces la Curtea de Apel Chișinău. De promovarea a avut parte și Olga Cojocaru, judecătoarea care anterior a scăpat de urmărire penală datorită CSM.

În competiția pentru fotoliul vacant de la Curtea Supremă de Justiție au intrat trei judecători - Dorel Musteață, membru CSM, judecător la Judecătoria Chișinău, Liubovi Brânza și Iurie Cotruță, de la Curtea de Apel Chișinău. Brânza și Cotruță și-au retras cererile de participare, astfel că, în consecință, a fost concursul unui singur candidat. Membrul Consiliului Superior al Magistraturii Dorel Musteață a fost lăudat de către președintele structurii.

Ulterior, membrii CSM au votat în unanimitate pentru promovarea colegului lor direct la CSJ, fără treapta de Apel.

Procedural, urmează ca și deputații să-și spună cuvântul în privința acestei avansări în funcție. Contactat telefonic, Dorel Musteață ne-a spus că nu a decis deocamdată dacă va pleca la Curtea Supremă de Justiție sau dacă va aștepta până la încheierea mandatului în Consiliul Superior al Magistraturii. Anul trecut, judecătorul a fost ales pentru un al doilea mandat în CSM. Musteață a exercitat anterior funcția de președinte al Judecătoriei Anenii Noi, iar în 2017 a fost numit prin transfer la Judecătoria Chișinău. În declarația de avere a trecut un apartament, o casă și trei automobile.

Concurs pentru două funcții vacante a fost și la Curtea de Apel Chișinău. În competiție s-au înscris 16 judecători. Doi dintre aceștia nu s-au prezentat și nici nu au anunțat motivul absenței.

Potrivit procedurii, șeful statului urmează să se pronunțe în privința acestor candidaturi. Nu am reușit să îl contactăm pe Anatolie Galben ca să îl întrebăm dacă va rămâne la CSM până la încheierea mandatului sau va pleca la Curtea de Apel Chișinău. Am încercat să discutăm însă cu președintele Consiliului în speranța obținerii unui răspuns, însă Victor Micu nu ne-a răspuns la telefon.

Pe Anatolie Galben presa l-a supranumit "judecătorul din iad" pentru faptul că în timpul evenimentelor din aprilie 2009 a judecat tineri în comisariatele de poliţie. În 2015, fostul președinte al Republicii Moldova Nicolae Timofti a refuzat să îl reconfirme în funcția de judecător, motivând că, în examinarea mai multor dosare, Anatolie Galben nu a dat dovadă de imparţialitate şi nu a respectat Codul de Etică. Consiliul Superior al Magistraturii l-a propus însă repetat pentru reconfirmare și astfel i-a salvat cariera. În declarația de avere, judecătorul a indicat o casă, un garaj, două apartamente și un Mercedes.

Iar Olga Cojocaru de la Judecătoria Chișinău a ajuns în vizorul Inspecției Judiciare după ce a suspendat mai multe decizii ale Adunării Generale a Victoriabank. Tot anterior membrii Consiliului Superior al Magistraturii au refuzat să dea acordul pentru pornirea urmăririi penale și tragerea la răspundere a Olgăi Cojocaru, după ce procurorul general a cerut cercetarea penală a judecătoarei din cauza deciziei emise într-un episod al fraudelor de la Banca de Economii. Ea a fost suspectată de pronunţarea unei hotărâri ilegale, după ce a dispus eliberarea fostului preşedinte al Băncii de Economii Grigore Gacichevici. În declarația de avere, judecătoarea a trecut un apartament. 

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: