image
Sursa foto: Report.md

Michalko pune punctele pe „i”: NU se poate vorbi de politizarea REZOLUȚIEI; Toată Europa a văzut că a fost ignorat votul

Atât Bruxellesul, cât și statele membre ale UE monitorizează îndeaproape situația din Moldova și sunt suficient de informați despre evenimentele care au loc la Chișinău. Astfel, nu se poate vorbi despre politizarea recentei decizii a Parlamentului European privind Moldova, pentru care au votat 343 de deputați din cinci grupuri parlamentare.

Sunt declarațiile Ambasadorului Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, făcute în cadrul unui interviu pentru Logos Press.

„Întreaga Europă a observat foarte atent cum au fost luate deciziile care au dus la ignorarea vocii și voinței alegătorilor. Acestea au fost deciziile judecătorești adoptate într-o manieră netransparentă și în condițiile în care justiția electorală s-a manifestat pe deplin”, a declarat Peter Michalko.

„Vreau să vă asigur că atât Bruxellesul, cât și statele membre ale UE monitorizează îndeaproape situația din Moldova și sunt suficient de informate despre evenimentele care au loc în țară. Astfel, pot evalua în mod echitabil și imparțial îndeplinirea condițiilor de acordare a asistenței și, în general, îndeplinirea obligațiilor Republicii Moldova în baza Acordului de asociere, progresul în implementarea reformelor în domenii-cheie. Permiteți-mi să vă reamintesc că agenda este prevăzută în acorduri bilaterale, iar însăși autoritățile de la Chișinău și-au asumat aceste obligații. Întreaga Europă a observat foarte atent cum au fost luate deciziile care au dus la ignorarea vocii și voinței alegătorilor. Acestea au fost deciziile judecătorești adoptate într-o manieră netransparentă și în condițiile în care justiția electorală sa manifestat pe deplin. Acesta este un caz fără precedent nu numai pentru Europa, ci și pentru istoria electorală a Republicii Moldova. Decizia instanței și comportamentul CEC, interpretarea acesteia și modul de implementare ridică întrebări. Vom analiza cu atenție procesele în viitor și vom acționa în conformitate cu deciziile luate de autoritățile moldovene”, a menționat Peter Michalko.

Ambasadorul UE a adăugat că toți observatorii și participanții la procesul electoral au recunoscut aceste alegeri ca fiind corecte și libere. Astfel, UE a trebuit să constate nerespectarea standardelor și principiilor democratice ale statului de drept.

„UE pornește de la premisa că alegerile reprezintă fundamentul democrației. Dar la Chișinău, dreptul cetățenilor la libertatea de exprimare nu a fost respectat, ceea ce este inacceptabil pentru un stat democratic. Din nefericire, anularea rezultatelor alegerilor la Chișinău a reprezentat următoarea manifestare a slăbirii atenției față de standardele europene și tradițiile procesului electoral. După cum știți, în ultimul an, din cauza faptului că autoritățile RM au decis să schimbe sistemul electoral, în pofida avizului negativ al UE, OSCE și Comisiei de la Veneția, Bruxellesul a fost forțată să impună o condiție prealabilă de natură politică în memorandumul de acordare a asistenței macrofinanciare. Moldova a acceptat aceste condiții și a semnat. Cu toate acestea, în practică, observăm că principiilor alegerilor libere nu sunt respectate”, a mai spus Michalko.

În ceea ce privește viitoarele alegeri parlamentare, Uniunea Europeană și alți parteneri internaționali vor veghea cu strictețe acest scrutin, a atenționat Peter Michalko.

„În contextul declarațiilor anterioare ale UE privind schimbarea sistemului electoral și recomandările Comisiei de la Veneția și OSCE, noi și alți parteneri internaționali vom fi foarte atenți și vom urmări campania electorală de la bun început în ziua alegerilor și după alegeri. Vom insista cu strictețe că dreptul cetățenilor de a participa la alegeri va fi respectat în mod necondiționat. UE speră că alegerile parlamentare vor reprezenta o luptă corectă și justă, că standardele democratice vor fi luate pe deplin luate în considerare, iar în cazul în care vor fi observate încălcări, ele să primească o evaluare corectă a autorităților judiciare”, a menționat șeful Delegației UE.

Referindu-se la Acordul de Asociere, Peter Michalko a menționat că implementarea documentului semnat acum patru ani ar fi trebuit să aducă Republica Moldova mai aproape de standardele europene și ale societății democratice.

„Este vorba despre o asociere politică cu drepturi depline și integrarea economică a Moldovei în UE. Desigur, există și rezultate pozitive în aplicarea acestui acord. (…) Dar, în același timp, există încă o mulțime de lucruri care nu au fost realizate, reforme întârziate în sectoare importante. Mai întâi de toate - în domeniul reformei sistemului judiciar și modernizarea sistemului juridic, acolo unde nu vedem schimbări majore. UE pornește de la faptul că toate reformele stipulate pe agenda Acordului de Asociere ar trebui să conducă la îmbunătățirea vieții cetățenilor, schimbări fundamentale în societate, respectarea necondiționată a principiilor unui stat democratic și asigurarea tuturor drepturilor fundamentale și libertăților cetățenilor”, a mai spus ambasadorul UE.

Noutăţile partenerilor

comentarii: