image
Sursa foto: jurnal.md

Sponsorii PD și PSRM: Angajați la instituții de stat, afaceriști cu lucrări din bani publici și firme „de partid”

Patroni de firme care fac afaceri cu statul s-au aliniat în listele sponsorilor de partid. Fac donații generoase și angajații lor. Îngroașă buzunarele de partid și cei care țintesc funcția de deputat în următorul parlament. Donează în special pentru democrați și socialiști, care dețin majoritatea în actualul legislativ aflat la sfârșit de mandat. Unii dintre sponsori au renunțat la mai bine de jumătate din venitul încasat oficial, doar pentru a-și susține favoritul politic, scrie RISE Moldova.

În timp ce majoritatea partidelor parlamentare au colectat donații modeste în prima jumătate a 2018, două dintre ele au marcat performanțe de milioane. E vorba de Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor. La PD s-au aliniat zeci de donatori de la instituții de stat. La aceștia se mai adaugă afaceriști abonați la lucrări sau servicii plătite din bani publici. În registrul donatorilor PSRM sunt mai multe persoane care țintesc un loc în următorul parlament, dar și angajați ai companiilor din anturajul socialist.

Conform listelor donatorilor depuse de partide la CEC, democrații sunt cei care au contabilizat cei mai mulți simpatizanți. În prima jumătate a anului 2018, circa o mie de persoane au donat în total peste 5,6 milioane de lei, scrie RISE Moldova. În medie, fiecare dintre ei a oferit partidului de guvernământ aproape un salariu mediu pe economie.

Trei sferturi dintre sponsorii democraților sunt angajați ai unor instituții și întreprinderi de stat, cum ar fi: Agenția Servicii Publice, Moldtelecom, Poșta Moldovei, SA RED Nord, dar și angajați din medicină sau învățământ. Printre donatori sunt și antreprenori care fac afaceri cu statul.

În acestă primăvară 18 angajați ai Galicus SRL au făcut front comun și au donat partidului 90 de mii de lei. Câte 5 mii de lei de căciulă. Și doar unul dintre ei a indicat că este membru al PDM. Fondatorul și directorul firmei, Iurie Casap, nu se regăsește în lista donatorilor. În schimb, firma sa a câștigat în acest an, potrivit datelor Agenției Achiziții Publice, 12 contracte în sumă totală de peste 12 milioane de lei.

Eduard Țurcanu este un om de afaceri din or. Fălești. Nu este membru de partid, dar a donat democraților 15 mii de lei. Se întâmpla în luna februarie, la doar trei luni după ce, la sfârșitul anului trecut, firma sa, Emtec-Nord SRL, a fost desemnată câștigătoarea unui contract în valoare de peste 800 de mii de lei, încheiat cu Primăria Fălești. În 2017 firma lui Țurcanu a mai câștigat cinci contracte unde s-au pus la bătaie bani publici. Mai exact, peste 1,6 milioane de lei.

Pe lângă businessmeni angajați în cursa banilor publici, în lista donatorilor PD regăsim și persoane care sunt parteneri de afaceri sau rude cu angajați la stat, mai scrie RISE. Un exemplu este Ion Curmei, unul dintre cei mai generoși donatori. A virat partidului 38,5 mii de lei.

Și Constantin Andriuța, directorul cooperativei de producție CVA -VIROCAGRO, a fost generos cu democrații. În prima jumătate a anului 2018 acesta a contribuit cu 20 de mii de lei la bugetul partidului.

Printre donatorii democraților din primul semestru al anului 2018 este și un fost candidat socialist. Este vorba despre Andrei Mardari, directorul Decebal SA, care a donat 30 de mii de lei. În 2011 îl regăsim în lista candidaților PSRM la funcția de consilier în Consiliul Municipal Chișinău.

Un alt sponsor generos este și Constantin Cernev, fratele lui Serghei Cernev, candidatul la postul de başcan al UTA Găgăuzia la alegerile din 2015. În primul semestru al anului 2018 acesta a donat democraților 20 de mii de lei.

SPONSORII SOCIALIȘTILOR

În prima jumătate a anului 2018, 213 persoane au umplut buzunarul socialiștilor cu 2,9 milioane de lei. În medie, fiecare a donat circa 14 mii de lei, echivalentul a peste două salarii medii pe economie.

O treime din suma tuturor donațiilor acumulate de PSRM, mai exact, peste 900 mii de lei, au virat-o 38 de deputați și diverși angajați ai Parlamentului. Printre sponsori sunt și oameni de afaceri care țintesc un fotoliu în următorul legislativ.

Printre sponsorii socialiștilor conectați și la lumea afacerilor o găsim pe Alla Pilipețcaia, consilier PSRM la Soroca, care a contribuit cu 36 de mii de lei. Donația generoasă ocupă poziția a șasea în topul încasărilor de partid în primul semestru al anului 2018. La un miting din 16 septembrie aceasta a fost prezentată drept candidata socialiștilor la scrutinul parlamentar din februarie 2019, pe circumscripția electorală Soroca. Pilipețcaia administrează Debut-Sor SRL, companie la care deține și 50% din acțiuni. Potrivit datelor AAP, Debut-Sor este unul dintre agenții economici din Soroca care câștigă licitații publice.

Printre donatorii socialiștilor se numără și Vasili Mihailov, consilier raional Cahul din partea PSRM. Mihailov a donat 14,3 mii de lei. Suma constituie venitul mediu obținut în două luni ale anului 2017, potrivit declarației sale de avere. În listele donatorilor acesta a indicat că este directorul societății pe acțiuni Concom-Modern. Tot el este și unul dintre acționarii societății, cu o cotă de 23% evaluată la peste 380 de mii de lei. Peste cinci luni de la donația lui Mihailov, Concom-Modern a câștigat o licitație publică în sumă de 148,5 mii de lei și prevedea furnizarea unui „videoecran” Liceului „Mihai Sadoveanu” din Hîncești.

Printre donatorii socialiștilor se remarcă și angajații unor companii conectate la partid, cum e cazul Exclusiv Media SRL, a cărei asociat unic este deputatul socialist Corneliu Furculiță. La sfârșitul anului 2015 firma a obținut licența de emisie pentru postul de televiziune NTV Moldova, care folosește aceeași marcă comercială cu postul rusesc NTV, unde asociat majoritar este grupul Gazprom. (Detalii, AICI) Din ianuarie 2017 Exclusiv Media a lansat un nou proiect televizat, Exclusiv TV, care retransmite emisiunile THT din Federația Rusă.

În prima jumătate a lui 2018 șase persoane angajate la această firmă au virat partidului un total de 85,5 mii de lei. Printre cei șase îl regăsim și pe administratorul Exclusiv Media, Petru Burduja, care a făcut o donație de 15,9 mii de lei. Burduja este și candidatul anunțat de socialiști pentru funcția de deputat pe circumscripția electorală nr. 30 Chișinău.

Tot în calitate de angajat al firmei Exclusiv Media a donat și Veaceslav Anghel, candidatul PSRM pentru funcția de deputat în circumscripția nr. 20 Strășeni. Anghel a donat socialiștilor 14,5 mii de lei.

Și Ludmila Furculiță, soția fondatorului Exclusiv Media, se numără printre donatorii socialiștilor. Aceasta a făcut o donație de 21,1 mii de lei. La rândul său, Corneliu Furculiță a virat partidului 19,5 mii de lei. De asemenea, prima doamnă, Galina Dodon, este director financiar la Exclusiv Media. În 2017, de exemplu, a încasat un salariu de 282 de mii de lei.

Și șase angajați ai Întreprinderii individuale „Jolnaci Alexandru” au fost generoși cu PSRM. Aceștia au sponsorizat partidul cu un total de 65,6 mii de lei. Dintre ei, cea mai mare donație, de 21 de mii de lei, a făcut-o fondatorul Alexandru Jolnaci, care este consilier raional la Ștefan Vodă. În declarația de avere pentru anul 2017 el a indicat un venit de circa 35 de mii de lei. Respectiv, două treimi din veniturile sale anuale le-a donat partidului.

Banii de la angajații „Jolnaci Alexandru” au intrat pe conturile socialiștilor în luna mai, iar în septembrie a fost anunțată candidatura lui Jolnaci pe circumscripția nr. 36 Ștefan Vodă.

Doi parteneri de afaceri, acționari ai firmei Vig-Vet SRL, au donat socialiștilor peste 10 mii de lei fiecare. Este vorba de Valeriu Macrii și Iurie Samson. Coincidență sau nu, dar la aceeași firmă lucrează soția deputatului socialist Radu Mudreac, mai scrie RISE Moldova.

Și angajații biroului de avocați Lebedinsky & Partners au sponsorizat partidul. Fadei Nagacevschi e unul dintre avocații PSRM și a donat 12 mii de lei. Mihail Lebedinschi, care a indicat că este angajat al aceluiași birou de avocați, a donat 10 mii de lei. Fiul sau, deputatul Adrian Lebedinschi, a fost mai generos cu partidul și i-a pus pe tavă peste 26 de mii de lei, echivalentul salariului său de deputat pentru două luni. La data de 4 octombrie socialiștii au anunțat candidatura lui Adrian Lebedinschi pe circumscripția electorală nr. 29 Chișinău, la scrutinul parlamentar din februarie 2019.

Noutăţile partenerilor

comentarii: