La şedinţă s-a prezentat fosta judecătoare, dar nu şi avocata ei, care ar fi în concediu medical. În această situaţie, Domnica Manole a solicitat amânarea examinării cauzei. Totodată, Manole s-a referit la noua lege, intrată în vigoare la începutul anului curent, prin care contestaţiile CSM sunt examinate de către cinci judecători şi a solicitat reducerea completului. Domnica Manole a declarat că legea urmează a fi implementată şi în cazurile în care examinarea a început până la 5 ianuarie, dar care încă sunt pe rol.

„Dispoziţia preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie prin care a stabilit că aceste cauze depuse până la data de 5 ianuarie urmează să fie examinate într-un complet de nouă judecători, în opinia noatră nu pot fi la baza instituirii completului, deoarece prin această dispoziţie se modifică legea, iar preşedintele Curţii Supreme nu deţine asemenea competenţă de a modifica legea”, a declara Domnica Manole.

Domnica Manole a mai depus o cerere privind decizia Curţii Constituţionale care a declarat neconstituţională procedura de verificare a judecătorilor. Şedinţa următoare a fost programată pentru 22 martie, când judecătorii vor pronunţa o decizie pe marginea solicitării. Tot atunci ar putea începe examinarea în fond a cauzei.

Amintim că în iulie trecut, Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât să o elibereze din funcţie pe Domnica Manole în baza avizelor SIS, dar şi pentru faptul că ar fi comunicat cu părţi din mai multe dosare, decizie care a provocat reacţii din partea Delegaţiei Uniunii Europene, a Ambasadei Statelor Unite ale Americii, dar şi a ONG-urilor din domeniu.