Procuratura Anticorupţie a răspuns sec la solicitarea Jurnal TV, privind un nou dosar în care este acuzat Filat; S-a menţionat doar articolele în baza cărora este cercetat fostul premier

Procuratura Anticorupţie a răspuns sec la solicitarea Jurnal TV, privind un nou dosar în care este acuzat Filat; S-a menţionat doar articolele în baza cărora este cercetat fostul premier
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 09.02.2018 17:40
Procuratura Anticorupţie răspunde sec solicitării Jurnal TV. După ce şeful acestei instituţii, Viorel Morari, a refuzat să vorbească la telefon despre un nou dosar în care este acuzat fostul premier Vladimir Filat, postul nostru de televiziune a expediat o cerere oficială de informaţii. „Filat este cercetat pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă”, se arată în răspunsul Procuraturii Anticorupţie, fără alte detalii.

„Obiectul de investigaţie în prezenta cauză penală îl constituie acţiunile de pretindere şi primire de bunuri şi servicii ce nu i se cuvin (mijloace financiare, obiecte de preţ etc.) pentru îndeplinirea sau neîndeplinirea obligaţiunilor de serviciu”, asta scrie Procuratura Anticorupţie.

Şeful structurii, Viorel Morari, a declarat şi anterior că noua cauză penală deschisă pe numele lui Vladimir Filat are legătură cu dosarul vechi intentat în urma fraudelor din sistemul bancar. Procurorii au fost scumpi la vorbă când li s-au cerut detalii, iar în afară de articolele în baza cărora este cercetat fostul premier, nu au mai deschis alte paranteze. Nu au precizat nici măcar cine dintre procurori instrumentează dosarul.

„Cauza penală, datorită complexităţii acesteia, este instrumentată de un grup de procurori din cadrul Procuraturii Anticorupţie şi ofiţeri de urmărire penală din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie”, se mai arată în răspunsul procurorilor.

Acuzatorii de stat au adăugat că în acest caz urmează să fie audiaţi mai mulţi martori şi că sunt aşteptate rezultatele mai multor comisii rogatorii din străinătate. Amintim că Vladimir Filat a fost reţinut în octombrie 2015, fiind acuzat de trafic de influenţă şi corupere pasivă în dosarul fraudelor de la Banca de Economii. Ex-premierul a fost denunţat de către controversatul om de afaceri Ilan Şor, care le-a spus anchetatorilor că i-ar fi dat mită. Filat a declarat atunci, în cadrul unei şedinţe a Parlamentului, că deţine informaţii, în urma cărora arena politică ar putea sări în aer, dar nu a mai făcut aceste dezvăluiri. A respins însă învinuirile şi a spus că este victima unei răfuieli politice puse la cale de către oligarhul Vladimir Plahotniuc, care ar sta în spatele furtului miliardului. Plahotniuc nu a comentat acuzaţiile. Pentru faptele incriminate, Filat a fost condamnat la nouă ani de puşcărie, iar Ilan Şor a primit şapte ani şi jumătate de închisoare în iunie 2017, dar se află în libertate până la pronunţarea unei sentinţe a Curţii de Apel Chişinău.

 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI