Dosarul lui Valeriu Boboc a ajuns pe masa magistraţilor de la CEDO

Dosarul lui Valeriu Boboc a ajuns pe masa magistraţilor de la CEDO
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 09.02.2018 18:11
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a început să examineze dosarul lui Valeriu Boboc, tânărul ucis în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, au declarat avocaţii familiei victimei pentru portalul anticorupţie.md. Asta presupune că Înalta Curte de la Strasbourg le-a cerut autorităţilor de la Chişinău să explice faptele şi pretinsele abateri invocate în plângere. Oficialii nu au comentat deocamdată subiectul.

Dosarul a ajuns la CEDO în 2016. Avocaţii Valeriu Pleşca şi Veaceslav Ţurcan, care reprezintă familia victimei, au invocat încălcarea dreptului la viaţă în cazul lui Valeriu Boboc şi lipsa unei investigaţii efective la nivel naţional a circumstanţelor morţii acestuia.

Tânărul a decedat în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, în timpul protestelor violente din centrul capitalei. El avea doar 23 de ani şi a murit în urma unei lovituri fatale cu piciorul, care a fost aplicată de către fostul poliţist Ion Perju. Acesta a fost condamnat la zece ani de închisoare. Sentinţa a fost dictată de Curtea de Apel Chişinău şi menţinută de Curtea Supremă de Justiţie, după ce în decembrie 2013 Judecătoria sectorului Buiucani l-a achitat. Deşi a fost pronunţată o decizie de condamnare la închisoare cu executare, inculpatul nu a fost luat sub strajă de către instanţa de apel. Fostul poliţist a părăsit sala înainte de pronunţarea verdictului. El este anunţat în urmărire internaţională prin Interpol. Ion Perju a insistat că nu el este cel care l-a lovit pe Valeriu Boboc, însă o expertiză tehnică a secvenţelor video, care a fost efectuată în 2010 de către Departamentul Investigaţii Computerizate şi Examinarea Probelor din Statele Unite ale Americii, a demonstrat contrariul. Specialiştii au constatat că Ion Perju apare în înregistrările surprinse de camerele de supraveghere de pe clădirea Guvernului în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, aplicându-i lui Valeriu Boboc lovitura fatală.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI