Sediul Judecătoriei Ungheni este construit conform standardelor europene. Sunt prevăzute birouri speciale pentru procurori, avocaţi, mediatori şi reprezentanţii mass-media. Au fost proiectate şi birouri separate, unde au acces doar angajaţii instituţiei. 

Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană. Legea cu privire la organizarea hărţii judecătoreşti a intrat în vigoare din ianuarie 2017. Până în 2027 se preconizează ca din cele 44 de judecătorii existente să rămână doar 15. Nemulţumiţi de modificările anunţate de guvernare în domeniul justiţiei s-au arătat locuitorii raionului Nisporeni. În perioada campaniilor de informare cu privire la organizarea hărţii judecătoreşti oamenii s-au declarat deranjaţi că trebuie să parcurgă zeci de kilometri până la Ungheni şi le-au reproşat autorităţilor că în acest mod îndepărtează justiţia de cetăţeni. Scopul guvernării este de a comasa cele 44 de instanţe. Judecătoriile Făleşti şi Sângerei fuzionează cu Judecătoria Bălţi.

Judecătoria Bender se va comasa cu Judecătoria Anenii Noi. Dosarele examinate la Basarabeasca şi Leova vor ajunge la Cimişlia. Cele de la Briceni, Donduşeni şi Ocniţa vor fi puse pe masa judecătorilor de la Edineţ. Totodată, Judecătoriile Cantemir şi Taraclia vor fuziona cu Judecătoria Cahul, iar instanţa de la Călăraşi va fi comasată cu cea din Străşeni. La Căuşeni vor ajunge cauzele examinate de judecătorii de la Ştefan Vodă, iar la Comrat - cele judecate de instanţele din Ceadîr-Lunga şi Vulcăneşti.

Judecătoria Dubăsari s-a unit cu cea din Criuleni, iar Judecătoriile Râşcani şi Glodeni fuzionează cu Judecătoria Drochia. Instanţele din Floreşti şi Ialoveni devin parte a celor din Soroca şi Hânceşti, respectiv. Judecătoriile Şoldăneşti, Rezina, Teleneşti se mută cu sediul la Orhei. În Chişinău nu mai sunt instanţe de sector, ci o singură Judecătorie. Unificarea sediilor judecătoriilor se va face treptat, până la finele anului 2027, pe măsura creării condiţiilor necesare.