Nivelul de încredere este şi mai mic când vine vorba de celalate două puteri în stat. Peste 90 la sută dintre respondenţi au declarat că nu au încredere în Guvern şi Parlament.

În ceea ce priveşte sistemul justiţiei, oamenii au fost întrebaţi dacă au sau nu încredere în anumiţi actori din sistem. Doar 19% au spus că au încredere în judecători şi doar 20% – în procurori. Avocaţii au obţinut un scor de 33%. 

O mare parte dintre cei chestiţionaţi, mai exact 77 la sută, consideră că politicienii sunt corupţi. Urmează judecătorii - cu 76 la sută, procurorii - 74 la sută, poliţiştii - 72 la sută, medicii - 69 la sută, funcţionarii publici - 63 la sută, profesorii -  38 la sută.

Prezent la publicarea sondajului, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, a încercat să le ia parte judecătorilor. „Încrederea în sistemul judecătoresc nu depinde exclusiv de judecători, dar de toţi actorii care participă într-un proces - şi de procuror, şi de avocat. Chiar dacă sunt foaret mulţi jurişti în RM, cultura juridică lasă de dorit”, a comentat Victor Micu.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de o mie de persoane, are o marjă de eroare de +-2,8% şi a fost realizat de Magenta Consulting în cadrul proiectului „Sporirea Eficienţei, Responsabilităţii şi Transparenţei Instanţelor Judecătoreşti din Moldova”, finanţat de UE şi implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei.