Platon se referă la o plângere, depusă în iulie trecut la Procuratură, cu privire la percheziţionarea avocaţilor săi. Instituţia nu a întreprins nimic însă, de aceea afaceristul a ajuns în instanţă. Avocatul lui afirmă că în urma verificărilor, actele confidenţiale, care stau la baza metodei de apărare a clientului său, sunt filmate de către angajaţii închisorii. Mai mult, percheziţionarea este efectuată în trei etape, afirmă avocatul.

Apărătorul s-a referit la un articol din Statutul executării pedepsei, care prevede că avocaţilor li se cere să lase obiectele interzise, iar deţinutul este percheziţionat la intrarea şi ieşirea din camera de întrevederi. Astfel, Creţu afirmă că deţinutul nu poate primi ceva interzis. Mai mult, avocatul susţine că administraţia închisorii i-au sustras lui Platon actele cu privire la dosarul penal.

Decizia cu privire la cererea lui Platon va fi pronunţată pe 2 martie. Purtătorul de cuvânt al Departamentului Instituţiilor Penitenciare nu a fost de găsit pentru a comenta situaţia. Precizăm că Veaceslav Platon are zeci de plângeri în instanţă cu privire la încălcarea dreptului la întrevedere, accesul la informaţie, dar şi cu privire la condiţiile de detenţie. În acest sens, avocaţii afaceristului au depus trei cereri la CEDO, iar două dintre ele sunt la etapa de examinare. Magistraţii europeni urmează să primească răspunsul Guvernului cu privire încălcările invocate în plângeri.