VIDEO

Demisii în justiţie: Judecătorii CSJ Petru Ursache şi Ala Cobăneanu plec din sistem

Demisii în justiţie: Judecătorii CSJ Petru Ursache şi Ala Cobăneanu plec din sistem
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 20.02.2018 21:03
Demisii în justiţie. Consiliul Superior al Magistraturii a votat astăzi pentru acceptarea unor demersuri în acest sens ale judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie Petru Ursache şi Ala Cobăneanu, dar şi al Verei Toma de la Curtea de Apel Bălţi. Ursache vrea să plece din sistem din luna aprilie, iar Cobăneanu nu mai doreşte să facă parte din Colegiul Disciplinar, o structură subordonată CSM-ului. Mai multe aflaţi în cele ce urmează. 

Petru Ursache nu s-a prezentat la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii şi a solicitat examinarea cererii în absenţa sa. El demisionează din funcţia de judecător, vicepreşedinte al Curţii Supreme de Justiţie şi preşedinte al Colegiului Penal al CSJ. Ursache nu şi-a motivat demersul. Membrii CSM nu au stat mult pe gânduri şi au acceptat solicitarea. Procedural, şi Parlamentul urmează să se pronunţe pe marginea acestui subiect. 

Şi Ala Cobăneanu şi-a dat demisia, doar că din funcţia de membră a Colegiului Disciplinar. Astfel, ea a ales să rămână doar judecătoare a Curţii Supreme de Justiţie. 

Ala Cobăneanu şi-a dat demisia după ce, acum patru luni, la Adunarea Judecătorilor, a fost aleasă drept membră a Colegiului Disciplinar. Averea acestei judecătoare a constituit subiect de investigaţie la emisiunea "Jurnalul săptămânii" de la postul nostru de televiziune. Cobăneanu deţine o casă impunătoare şi şi-a amenajat un spaţiu pentru odihnă cu toate accesoriile necesare. Are şi maşină scumpă. Toate, însă, pe datorie. Deşi trăieşte în lux, Cobăneanu a atins performanţa de a supravieţui cu doar 2.000 de lei pe lună timp de trei ani şi jumătate, fapt care a rezultat din declaraţiile sale de avere. Ala Cobăneanu a refuzat atunci să discute pe marginea acestui subiect cu reporterul Jurnal TV. 
Tot la şedinţa de astăzi, membrii CSM au luat act de demisia judecătoarei Vera Toma de la Curtea de Apel Bălţi, care în luna martie îşi încheie şi mandatul de membră a Consiliului Superior al Magistraturii. 
De asemenea, a fost anunţat concurs pentru numirea, din rândul reprezentanţilor societăţii civile, a unui membru al Colegiului pentru selecţia şi cariera judecătorilor.

De menţionat că săptămâna trecută a fost anunţat un nou concurs, pentru a zecea oară, în vederea numirii unui reprezentant al societăţii civile într-un alt colegiu, cel de evaluare a performanţelor, structură subordonată tot CSM-ului. Asta după ce singurul candidat înscris în competiţie şi-a retras cererea. 

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI