Nina Cernat a iniţiat procesul încă în septembrie 2016, câştigând litigiul în prima instanţă în decembrie 2017. Magistrata a solicitat să-i fie recalculată şi plătită diferenţa din pensia neachitată pentru perioada aprilie 2015 - aprilie 2016 în sumă de 32.160 de lei şi, respectiv, achitarea pensiei majorate începând cu 1 aprilie 2016 pe viitor. Între timp, în mai 2017, ea a ridicat excepţie de neconstituţionalitate a unei prevederi legale potrivit căreia judecătorii care beneficiază de plata pensiei, dar continuă să activeze vor beneficia de pensie în mărimea stabilită până la data intrării în vigoare a acelei norme. Nina Cernat a considerat acel articol contrar principiului neretroactivităţii legii care diminua protecţia socială dobândită anterior de către judecătorii de vârstă pensionară, aflaţi în funcţie.

CNAS a contestat decizia instanţei de fond, iar cazul a ajuns la Curtea de Apel Chişinău, acolo unde Nina Cernat este angajată, fiind detaşată la CSM în 2016. La începutul acestui an, Nelea Budăi, vicepreşedinta instanţei, a solicitat Curţii Supreme de Justiţie strămutarea cauzei la Curtea de Apel Bălţi. La 31 ianuarie, CSJ a dat curs acestei solicitări.

„Am cerut recalcularea în baza legii. În hotărârea Curţii Constituţionale este scris clar că în Legea cu privire la statutul judecătorului trebuie să fie indicat ca pensia să constituie nu mai puţin de 80% din salariul real calculat judecătorului. Mie mi s-a calculat mai puţin şi de aceea am contestat”, a declarat Nina Cernat pentru  Anticorupţie.md.

Recent, şi Ion Pleşca, preşedintele Curţii de Apel Chişinău, a câştigat în prima instanţă litigiul împotriva CNAS. Magistratul s-a arătat nemulţumit că instituţia responsabilă de asigurări sociale i-a stabilit o pensie de 9.460 de lei. Judecătorul a explicat că ar trebui să aibă o pensie de 13.370 de lei. După ce CNAS a contestat decizia instanţei de fond, dosarul a fost repartizat la Curtea de Apel Comrat. 

În noiembrie 2017 şi Nicolae Clima, inspector-judecător principal în cadrul Inspecţiei judiciare a CSM, a câştigat în instanţa de fond un litigiu asemănător. Anticoruptie.md a scris anterior că şi Dina Rotarciuc, fostă judecătoare la Curtea Apel Chişinău, s-a arătat nemulţumită de pensia de 11.000 de lei, motiv pentru care s-a judecat cu CNAS.

Magistraţii care acţionează CNAS în judecată fac trimitere la Legea cu privire la statutul judecătorului potrivit căreia ei ar trebui să beneficieze de pensie pentru vechimea în muncă în mărime de 80% din salariul lunar în exerciţiul funcţiei.