Avocaţii Anei Ursachi au cerut casarea încheierii instanţei de fond şi anularea ordonanţei procurorului general interimar de atunci, Eduard Harunjen, de reluare a cauzei penale, în care clienta lor figurează drept complice la omor. Pe lângă faptul că dosarul ar fi unul politic, apărătorii au invocat şi expirarea termenului de prescripţie.

Procurorul de caz a solicitat respingerea recursului, deoarece ar fi unul neîntemeiat.

Apărătorii susţin că vor merge la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. La sfârşitul lui 2016, Procuratura Generală a redeschis un dosar în care Ana Ursachi este bănuită de complicitate la omor. Infracţiunea ar fi fost comisă în 1997. Cu mai bine de 20 de ani în urmă, procurorii au încercat să demonstreze vina unui individ, care ar fi minţit mai multe persoane şi le-ar fi lăsat fără apartamente, însă nu au reuşit.

Avocaţii Anei Ursachi spun că anchetatorii ar încerca să determine victimele escrocului să declare că şi Ana Ursachi era implicată în schema de delapidare. Apărătoarea afirmă că nu are nicio implicare şi că nu îi cunoaşte pe cei care pretind, într-un filmuleţ apărut în presă, că sunt vecinii ei şi martori la crimă. În prezent, dosarul se află la faza de urmărire penală şi nu se cunoaşte când va fi expediat în judecată. Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile şi jurişti au declarat că totul ar fi fost pus la cale de către Vladimir Plahotniuc, care nu a reacţionat la acuzaţii.