Domnica Manole şi-a întemeiat cererea în baza deciziei Curţii Constituţionale prin care au fost declarate neconstituţionale normele legii privind verificarea titularilor şi a candidaţilor la funcţii publice, în partea ce se referă la verificarea candidaţilor la funcţia de judecător şi a judecătorilor în exerciţiu. Anume în baza acestor norme, CSM a decis eliberarea din funcţie a judecătoarei.

„Având în vedere prevederile legii, potrivit cărora, Consiliul Superior al Magistraturii examinează contestările magistraţilor în fond, cu respectarea tuturor garanţiilor procedurale ale art. 6 al Convenţiei Europene, iar Curtea Supremă de Justiţie examinează doar în partea ce ţine de drept - ce se referă la procedura de emitere şi adoptare a hotărârilor de către CSM, Domnica Manole este îndreptăţită să ceară anume Consiliului anularea Hotărârii din 4 iulie 2017, afectată de nulitate odată cu declararea neconstituţionalităţii normelor aplicate demiterii”, se spune într-o declaraţie de presă semnată de Domnica Manole şi avocata Viorica Grecu.

„Astfel, ex-judecătoarea Curţii de Apel Chişinău readuce problema declarării incompatibilităţii sale cu funcţia de judecător şi eliberării din sistemul judecătoresc înaintea organului jurisdicţional şi de autoadministrare judecătorească în noua componenţă - Consiliului Superior al Magistraturii, şi solicită examinarea cazului său în noul cadru legal, prin efectul neconstituţionalităţii normelor aplicate demiterii, totodată, prin constatarea arogării de către CSM la 4 iulie 2017 a atribuţiilor Colegiului Disciplinar cu depăşirea de către Consiliu a competenţei sale, stabilite prin Legea cu privire la CSM”, se mai spune în comunicat.

Amintim că,  CSM a hotărât să o elibereze din funcţie pe judecătoarea Curţii de Apel Chişinău în baza avizelor SIS, dar şi pentru faptul că ar fi comunicat cu părţi din mai multe dosare. La rândul său, Manole a respins acuzaţiile, subliniind că este vorba despre o intimidare pentru decizia luată în legătură cu organizarea referendumului de modificare a Constituţiei. Din cauza acestei hotărâri, fosta judecătoare este cercetată penal.

Domnicăi Manole i s-a deschis dosar penal după ce în 2016 a decis să oblige Comisia Electorală să organizeze un referendum de modificare a Constituţiei, proces iniţiat de către Platforma Civică Demnitate şi Adevăr. Consiliul Superior al Magistraturii a permis ridicarea imunităţii magistratei.

Hotărârea CSM a fost criticată de reprezentanţi ai societăţii civile şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene şi a Ambasadei Statelor Unite la Chişinău. Şi membrii Comitetului ONU pentru Drepturile Omului au dezbătut subiectul şi s-au arătat îngrijoraţi de acest caz.