VIDEO

Domnica Manole a contestat în instanţă o ordonanţă a Procuraturii în dosarul care o vizează, acuzând că s-au comis un şir de abateri

Domnica Manole a contestat în instanţă o ordonanţă a Procuraturii în dosarul care o vizează, acuzând că s-au comis un şir de abateri
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 05.09.2017 20:13
Detalii noi în cadrul dosarului penal pornit pe numele fostei judecătoare Domnica Manole, în urma deciziei acesteia de a obliga Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul de modificare a Constituţiei, proces iniţiat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr. Manole a contestat în instanţă o ordonanţă a Procuraturii prin care îi este prelungit statutul de bănuit în dosar întrucât, afirmă ea, s-au admis un şir de abateri. Examinarea chestiunii a fost amânată însă pentru săptămâna viitoare.

După ce aproape un an a fost examinată această plângere şi urma să existe un verdict, judecătorul Victor Raţoi a declarat că se abţine de la examinare, astfel că documentul a ajuns pe masa unui alt magistrat, Mihail Diaconu. Astăzi urma să aibă loc prima şedinţă, însă a fost amânată întrucât procurorul de caz, Eugeniu Rurac, nu s-a prezentat. Miezul plângerii îl reprezintă contestarea unei ordonanţe de prelungire a calităţii de bănuit în dosarul penal în care Domnica Manole este acuzată că ar fi pronunţat cu bună-ştiinţă o decizie contrară legii atunci când a dispus organizarea referendumului de modificare a Constituţiei. Fosta judecătoare afirmă că anterior nici măcar nu a existat o calitate de bănuit, cu atât mai mult să existe o prelungire a acestui statut. Acest fapt a fost reflectat printr-o încheiere în care Judecătoria Chişinău, cu sediul Râşcani, emisă pe 9 septembrie 2016 în care s-a refuzat stoparea urmăririi penale, dar s-a menţionat că nu există o calitate de bănuit, afirmă fosta judecătoare.

Domnica Manole susţine că a respectat legea la emiterea hotărârii vizate pe 14 aprilie 2016 şi că iniţierea dosarului penal reprezintă o hărţuială pentru decizia cu pricina, fapt negat de autorităţile responsabile.

Amintim că acum un an CSM i-a permis Procuraturii Generale să iniţieze urmărirea penală a Domnicăi Manole. Hotărârea Consiliului a fost criticată de reprezentanţi ai societăţii civile şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene, a Ambasadei Statelor Unite la Chişinău, dar şi a Comitetului ONU pentru Drepturile Omului. Anularea hotărârii CSM este dezbătută în prezent într-un proces care se desfăşoară la Curtea Supremă de Justiţie. Domnica Manole a fost recent destituită din funcţie, decizie care, la fel, a fost atacată în instanţă.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI