Procurorul Eugeniu Rurac a transmis dosarul cu pricina instanţei cu sediul în sectorul Buiucani, dar a avut şi un demers de amânare.

Procesul are loc în cadrul dosarului penal pornit pe numele fostei judecătoare Domnica Manole, în urma deciziei acesteia din 2016 de a obliga Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul de modificare a Constituţiei. Manole consideră că i-au fost încălcate mai multe drepturi la emiterea ordonanţei de prelungire a calităţii de bănuit în dosarul penal, luând în considerare că nu a existat un document iniţial în care să fie reflectat acest statut.

De partea cealaltă, procurorul a declarat că asemenea calitate se subînţelege din momentul pornirii urmăririi penale, iar anterior a respins învinuirile de tergiversare. Totuşi, în 2016, o colegă din Procuratură a lui Eugeniu Rurac, şi anume Carolina Vidraşcu, afirma că Domnica Manole nu are statut în dosarul penal. 

Amintim că acum un an CSM i-a permis Procuraturii Generale să iniţieze urmărirea penală a Domnicăi Manole. Ea susţine că a respectat legea la emiterea hotărârii vizate pe 14 aprilie 2016 şi că iniţierea dosarului penal reprezintă o hărţuială pentru decizia cu pricina, fapt negat de autorităţile responsabile. Hotărârea Consiliului a fost criticată de reprezentanţi ai societăţii civile şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene, a Ambasadei Statelor Unite la Chişinău, dar şi a Comitetului ONU pentru Drepturile Omului. Anularea hotărârii CSM este dezbătută în prezent într-un proces care se desfăşoară la Curtea Supremă de Justiţie. Domnica Manole a fost recent destituită din funcţie, decizie care, la fel, a fost atacată în instanţă.