Şeful Biroului vamal Nord, reţinut pentru abuz de serviciu

Şeful Biroului vamal Nord, reţinut pentru abuz de serviciu
Sursa: jurnal.md Foto: b1.ro 09.08.2017 21:37
Şeful Biroului vamal Nord a fost reţinut de ofiţerii şi procurori anticorupţie în urma mai multor percheziţii efectuate astăzi la biroul şi domiciliul acestuia. Funcţionarul este suspectat de abuz de serviciu.

Potrivit ordonanţei procurorului, şeful Biroului, urmărind un interes personal, ar fi dat indicaţii unor subalterni de-ai săi să creeze intenţionat impedimente unui agent economic, specializat în importul de lemn netivit din Ucraina. Acesta ar fi fost supus unor verificări suplimentare mai aspre, fiind obligat să achite taxe vamale neîntemeiate. Asta chiar dacă agentul economic era în lista contribuabililor mari care beneficia de un regim facilitat în vamă. Concret, chiar dacă agentul economic era pe coridorul verde, la indicatia sefului BV Nord acesta era transferat pe culoarul roşu, ceea ce presupune un control mai riguros. Chiar şi aşa, în urma acelor verificări nu au fost identificate nereguli sau alte abateri, ceea ce denotă o hărţuire intenţionată a agentului economic.

În urma acestor acţiuni, agentul economic ar fi fost nevoit să returneze marfa în Ucraina, motiv pentru care bugetul de stat nu a primit plăţile vamale care puteau fi achitate, iar firmei i-a fost cauzat un prejudiciu de aproximativ 200 000 de lei.

Funcţionarul a fost reţinut pentru 72 de ore, iar pe acest caz a fost pornită o cauză penală. Acest gen de infracţiune se pedepseşte cu amendă în mărime de peste 2000 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Bănuitul mai figurează într-un alt dosar pornit pe faptul neglijenţei de serviciu admise de acesta. Cauza a fost expediată în judecată şi, chiar dacă procurorii au cerut suspendarea acestuia din funcţie, Serviciul Vamal a respins demersul acuzatorilor, inculpatul continuând să activeze.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI