Magistrata demisă de CSM crede că verificarea judecătorilor ridică probleme de principiu şi califică drept vicios modul cum autorităţile se folosesc de avizele serviciului de securitate.

„Este o victorie nu doar pentru judecătorul Domnica Manole, ci pentru întreg sistemul judecătoresc. Această bâtă ar putea să nu mai existe în sistemul judecătoresc şi în activitatea CSM”, a declarat Domnica Manole în faţa mai multor cetăţeni veniţi astăzi la CSJ să o susţină.

Astfel, în continuare Curtea Constituţională urmează să se pronunţe în privinţa constituţionalităţii prevederilor legislative care permit verificarea judecătorilor.

Amintim că pe 4 iulie, Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât să o elibereze din funcţie pe Domnica Manole în baza avizelor SIS, dar şi pentru faptul că ar fi comunicat cu părţi din mai multe dosare. Domnica Manole a menţioat că decizia CSM este o răfuială politică pentru decizia de anul trecut privind obligarea CEC de a iniţia referendumul solicitat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, acuzaţii respinse de CSM.

Cazul Domnicăi Manole a fost calificat de mai mulţi experţi şi lideri de opinie drept o răfuială cu magistrata şi un semnal pentru toţi judecătorii că dacă vor fi critici la adresa sistemului şi se vor opune guvernării vor fi excluşi din sistemul judecătoresc.

Şi Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău a declarat că decizia CSM în cazul Manole nu pare să fie în conformitate cu Legea privind statutul judecătorilor şi pare să încalce standardele europene. Totodată, instituţia remarcă faptul că dosarele penale deschise pe numele judecătoarei Manole şi ale altor judecători pentru hotărârile luate de ei pot avea consecinţe grave asupra independenţei sistemului judiciar.