Dosarul ex-viceministrului Economiei Valeriu Triboi, pe masa judecătorilor

Dosarul ex-viceministrului Economiei Valeriu Triboi, pe masa judecătorilor
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 02.08.2017 19:37
Dosarul ex-viceministrului Economiei Valeriu Triboi a fost expediat în judecată. Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a expediat în instanţă cauza penală de învinuire a fostului demnitar de abuz de putere şi prejudicierea bugetului de stat în proporţii deosebit de mari.

Potrivit procurorilor, între anii 2014 – 2016, inculpatul, abuzând de funcţia pe care o deţinea, prin intermediul unor terţe persoane, ar fi cumpărat de la compania Moldtelecom, fondator al căreia este Ministerul Economiei, un imobil în valoare de aproape 1 milion de lei, iar ulterior a dat clădirea în locaţiune, pe o perioadă de 10 ani, întreprinderii Furnizarea Energiei Electrice Nord. În continuare, Triboi ar fi dat indicaţii unor factori de decizie ai întreprinderii să repare imobilul dat în locaţiune, din contul acesteia, pentru reparaţia clădirii fiind alocate 4 milioane de lei. 

Totodată, întreprinderea Furnizarea Energiei Electrice Nord, care a reparat clădirea din banii proprii, urma să achite plata de arendă în valoare de sub 50.000 lei pe an.

„În cadrul cauzei penale, procurorii anticorupţie au dispus scoaterea de sub urmărire penală a persoanelor din subordinea viceministrului sau dependente de acesta, care au executat solicitările lui, necunoscînd despre ilegalitatea indicaţiilor propriu-zise, făcute în vederea realizării unui interes material personal”, afirmă Procuratura.

Actualmente, fostul viceministru este cercetat în stare de arest la domiciliu, iar dacă vina lui va fi demonstrată, acesta riscă o pedeapsă cu amendă penală sau închisoare de până la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani. 

De asemenea, procurorii anticorupţie au înaintat în procesul penal o acţiune civilă privind recuperarea prejudiciul cauzat prin infracţiune în valoare de peste 2 500 000 lei, care urmează a fi incasat de la inculpat, dacă va fi recunoscut vinovat.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI