„Era logic ca acesta să aştepte soluţia cauzei care este pe rolul CSJ, mai ales că există dubii serioase privind legalitatea propunerii CSM de eliberare din funcţie a judecătoarei Manole. Anterior, în situaţii similare, preşedintele aştepta decizia CSJ. (...) Având în vedere semnalele recente ale preşedintelui transmise judecătorilor, emiterea prematură a decretului de eliberare din funcţie a judecătoarei Manole confirmă presiunea improprie pe care acesta o exercită asupra sistemului judecătoresc. Asistăm la un alt semnal grav de atac asupra independenţei puterii judecătoreşti în RM. Graba cu care s-a emis decretul indică cel puţin spre o ignorare a recursului judiciar de protecţie a drepturilor judecătoarei şi transmite un mesaj de intimidare a judiciarului”, se spune în declaraţia semnată de 19 ONG-uri.

Semnatarii amintesc, în context, declaraţiile făcute recent de Igor Dodon în cadrul unui club de presă la Holercani şi care pot fi interpretate drept ameninţări în adresa puterii judecătoreşti. Referindu-se la cazul cetăţeniei RM pentru Traian Băsescu, Dodon a menţionat că „foarte mulţi dintre judecători înţeleg foarte bine că numirea unui sau altui judecător este prerogativa Preşedintelui”. El a mai menţionat, pe un ton batjocoritor, că „noi nu-i presăm, dar ei înţeleg că trebuie să încerce să respecte legea… încă nu toţi înţeleg, dar puţin câte puţin vor înţelege”.

„Preşedintele practic a indicat judecătorilor cum să decidă o anumită cauză şi le-a amintit judecătorilor că Preşedintele îi numeşte, astfel transmiţând o ameninţare clară că dacă judecătorii îşi vor permite să ia alte decizii decât pe placul acestuia, aceştia riscă refuzuri de numire, reconfirmare sau promovare”, spun ONG-urile care fac şi un apel către organizaţiile internaţionale, în special Consiliul Europei, Uniunea Europeană şi Organizaţia Naţiunilor Unite, să monitorizeze starea justiţiei din RM şi să intervină pentru a opri degradarea acesteia.

Click pentru a accesa declaraţia ONG-urilor: