„Trebuie să spunem de la bunul început că acest caz este unul care vorbeşte despre mai multe lucruri. În primul rând, doamna Manole a fost destul de vocală şi critică în adresa problemelor din sistem. Cu câţiva ani în urmă a candidat pentru funcţia de preşedinte a Asociaţiei Judecătorilor şi atunci nu a câştigat, dar la o diferenţă foarte mică. Câştigând o persoană care este apropiată conducerii justiţiei actuale din Republica Moldova. Ulterior, a emis acea hotărâre în dosarul referendumului, iar la scurt timp după aceasta s-a pomenit cu un dosar penal, care iată de mai mult de un an de zile este pe masa procurorilor şi nu este clar dacă el în genere va fi transmis în instanţa de judecată. Peste o lună s-a redeschis un alt dosar penal pe numele dumneaei, iar zilele trecute Consiliul Superior al Magistraturii a decis că dumneaei nu merită să fie judecător în baza unui aviz SIS, care este secret, nimeni nu ştie ce este acolo, iar însăşi CSM a luat această decizie cu uşile închise. Iar din câte am înţeles de la o membră a CSM, hotărârea a fost luată la limită, adică cu şapte voturi minim necesare pentru adoptarea acestei hotărâri”, afirmă Gribincea.

„Toate elementele, unul lângă altul, în contextul Republicii Moldova, pe mine cel puţin mă alarmează grav. Se transmite un semnal tuturor judecătorilor din ţară că nu trebuie să fiţi critici în adresa sistemului şi nu trebuie să vă opuneţi guvernării”, a declarat preşedintele Centrului de Resurse Juridice, la radio Europa Liberă.

Potrivit expertului, cazul Domnicăi Manole este un act de justiţie selectivă deoarece în Republica Moldova există prezumpţia nevinovăţiei şi cel puţin până recent CSM spunea că aceste lucruri trebuie să fie decise de procurori. „Acum înţeleg că CSM a decis în baza avizului SIS că nu mai aşteptăm decizia procurorilor şi atunci pentru ce mai e nevoie de prezumţia nevinovăţiei dacă asta nu mai contează”, a adăugat Veaceslav Gribincea.

„Nuanţă mai este şi faptul că legea cu privire la statutul judecătorului, art. 25, enumeră exhaustiv temeiurile în baza căruia poate fi eliberat un judecător din funcţie, iar acest temei, „incompatibilitate”, în baza acestei proceduri cu implicarea SIS nu există ca temei de ca temei de concediere a judecătorilor. Toţi suntem jurişti. Cum poţi să eliberezi o persoană în baza unui temei care nu există în legi?”, a mai opinat preşedintele Centrului de Resurse Juridice.

Amintim că în cadrul unei şedinţe din 4 iulie curent CSM a declarat-o pe magistrata Curţii de Apel Chişinău, Domnica Manole, incompatibilă cu funcţia de judecător. Domnica Manole a declarat că este un abuz şi o răfuială politică pentru decizia de anul trecut privind obligarea Comisiei Electorale Centrale de a iniţia referendumul solicitat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, acuzaţii respinse de CSM. Judecătoarea a contestat hotărârea Consiliului la Curtea Supremă de Justiţie, care urmează să se pronunţe dacă acceptă cererea Domnicăi Manole şi respectiv, dacă va suspenda executarea deciziei CSM pe durata procesului. În urma deciziei CSM de a o demite pe Domnica Manole, 22 de organizaţii ale societăţii civile au semnat o declaraţie prin care semnalează „un precedent deosebit de periculos pentru independenţa judecătorilor din Republica Moldova”.