Ambasada SUA la Chişinău monitorizează cazul judecătoarei Domnica Manole

Ambasada SUA la Chişinău monitorizează cazul judecătoarei Domnica Manole
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 06.07.2017 19:42
Apar primele reacţii oficiale pe marginea cazului judecătoarei Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole, declarată incompatibilă de către Consiliul Superior al Magistraturii cu funcţia pe care o deţine şi respectiv, demisă. Solicitat pentru un comentariu, Serviciul de presă al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova ne-a declarat că instituţia este în general îngrijorată de orice acţiuni împotriva judecătorilor, care ar părea ca fiind motivate politic.

Ambasada Statelor Unite la Chişinău ne informează că monitorizează situaţia.

Marţi Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât să o elibereze din funcţie pe Domnica Manole în baza avizelor SIS, dar şi pentru faptul că ar fi comunicat cu părţi pe mai multe dosare. Domnica Manole a declarat că este un abuz şi o răfuială politică pentru decizia de anul trecut privind obligarea Comisiei Electorale Centrale de a iniţia referendumul solicitat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, acuzaţii respinse de CSM. Judecătoarea a contestat hotărârea Consiliului la Curtea Supremă de Justiţie, care urmează să se pronunţe dacă acceptă cererea Domnicăi Manole şi respectiv, dacă va suspenda executarea deciziei CSM pe durata procesului. În acelaşi timp, 22 de organizaţii nonguvernamentale au semnat o declaraţie prin care îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu decizia Consiliului Superior al Magistraturii şi îi solicită şefului statului să nu semneze un decret în acest sens.

Amintim că nedumerirea atât a Ambasadei Statelor Unite la Chişinău, cât şi a Delegaţiei Uniunii Europe a stârnit şi hotărârea de anul trecut a CSM în cazul Domnicăi Manole, atunci când Consiliul i-a permis Procuraturii Generale să iniţieze urmărirea penală a judecătoarei.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI