Cercetat penal, dar rămâne în funcţie: CSM a dat acordul pentru urmărirea penală a judecătorului Melniciuc, însă a refuzat să-l suspende

Cercetat penal, dar rămâne în funcţie: CSM a dat acordul pentru urmărirea penală a judecătorului Melniciuc, însă a refuzat să-l suspende
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 04.07.2017 11:11
Consiliul Superior al Magistraturii şi-a dat acordul pentru urmărirea penală a judecătorului Oleg Melniciuc. Controversatul magistrat va fi cercetat pentru că ar fi indicat date false în declaraţia de avere. În acelaşi timp, CSM a respins demersul privind suspendarea din funcţie a judecătorului

Oleg Melniciuc a declarat că va contesta decizia Consiliului Superior al Magistraturii la Curtea Supremă de Justiţie.

Precizăm că judecătorul este cercetat într-un dosar deschis de procurori în urma unei investigaţii jurnalistice, care a arătat că într-un bloc construit începând cu anul 2014 pentru angajaţii Judecătoriei Râşcani şi cei ai Curţii Constituţionale au cumpărat apartamente, la preţ preferenţial, şi rudele magistratului, inclusiv mama. Proiectul general de asigurare cu locuinţe este gestionat de Oleg Melniciuc, care a obţinut terenul pentru construcţii de la Consiliul Municipal Chişinău fără să prezinte documente care ar argumenta situaţia precară a beneficiarilor în ce priveşte asigurarea cu spaţiu locativ. În acel bloc i-a fost repartizat un apartament, la propunerea lui Melniciuc, şi preşedintelui CSM, Victor Micu. Ultimul susţine că încă nu este proprietarul imobilului, deoarece încă nu a achitat toate ratele. 

În prezent Oleg Melniciuc este judecător la Judecătoria Chişinău, recent reorganizată. Până la 1 ianuarie 2017, când a avut loc reorganizarea, el a deţinut funcţia de preşedinte al Judecătoriei sectorului Râşcani. El locuieşte într-o casă la sol în municipiul Chişinău, deţine o altă casă, moştenită de la părinţi, iar în anul 2015 a dobândit, la preţ preferenţial - 29 520 de euro - un spaţiu comercial de 82 de metri pătraţi la parterul unui bloc construit în acelaşi an pentru asigurarea cu locuinţe a angajaţilor Judecătoriei Râşcani şi Curţii Constituţionale. Mama sa deţine, potrivit Ziarului de Gardă, spaţii nelocative în Chişinău care ar valora peste 4 milioane de lei, iar în anul 2016 i-ar fi donat fiului său 300 de mii de lei.

Atât Jurnal TV, cât şi alte instituţii de presă, au scris anterior despre averea lui Oleg Melniciuc, despre cum şi-a angajat rude în instanta sectorului Râşcani, despre faptul că pe numele mamei sale de 79 de ani sunt înregistrate trei spaţii comerciale cu o suprafaţă totală de aproximativ 500 de metri pătraţi şi un teren, toate în capitală, asta deşi femeia locuieşte într-o casă modestă dintr-un sat din nordul Moldovei.

Mai mult, Melniciuc beneficiază sistematic de donaţii care cresc ca pe drojdii de la an la an, toate primite de la mama sa, o pensionară din satul Mandâc. Suma de 300 de mii de lei, primită anul trecut, este de 1,5 ori mai mare decât banii pe care i-a câştigat magistratul din munca sa. Tot anul trecut, în garajul fostului preşedinte al judecătoriei sectorului Râşcani din capitală, pe lângă vechiul Audi, a apărut un Mercedes de jumătate de milion.

În pofida averii impunătoare, magistratul declară venituri modeste. În privinţa lui Melniciuc există o notă informativă din partea Serviciului de Informaţii şi Securitate în care se vorbeşte despre discrepanţe vădite între venitul oficial obţinut şi cheltuielile înregistrate şi despre bănuiala că veniturile ar fi fost obţinute ilegal. SIS califică drept factor de importanţă deosebită faptul că mama judecătorului nu figurează la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat ca persoană care obţine venituri impozabile.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI