Şef de direcţie de la Ministerul Agriculturii, pe banca acuzaţilor; De ce este învinuit funcţionarul

Şef de direcţie de la Ministerul Agriculturii, pe banca acuzaţilor; De ce este învinuit funcţionarul
Sursa: jurnal.md Foto: http://stiridinbeclean.ro 03.07.2017 10:02
Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a trimis în judecată cauza penală de învinuire a şefului Direcţiei administrare şi control din cadrul Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură a Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare pentru neglijenţă în serviciu cu cauzarea urmărilor grave.

Totodată, pe banca acuzaţilor va compărea şi administratorul Cooperativei de Întreprinzător „Strugurele Auriu”, fiind reţinut pentru fals în declaraţii şi escrocherie.

Potrivit procurorilor, în intervalul ianuarie-februarie 2014, urmărind scopul obţinerii prin înşelăciune a unui grant alocat Republicii Moldova de Banca Mondială în cadrul proiectului Agricultură Competitivă, întreprinzătorul a convins un grup de producători să fondeze o Cooperativă de Întreprinzător, cărora le-a promis beneficii financiare comune. Astfel, administratorul Cooperativei a depus la AIPA o cerere prin care a solicitat alocarea grantului investiţional pentru procurarea a două camioane cu semiremorci frigorifice şi a utilajului frigorific necesar modernizării depozitului, în care a indicat că valoarea totală a proiectului este de 11.512.820 lei, iar costul obiectului investiţional pentru porţiunea de grant este de 9.896.500 de lei, din care valoarea grantului este de 42,3 % iar sursele atrase de 57,7%.

„Din neglijenţa şeful DAC din cadrul AIPA a MAIA, în luna septembrie 2014, a fost a perfectat contractul de acordare respectivei Cooperative a porţiunii de grant în valoare de 4.865.000 lei, bani care au fost transferaţi la contul beneficiarului”, spun procurorii.

Antreprenorul a beneficiat în mod ilegal de grantul alocat de Banca Mondială în valoare de 4.865.000 de lei.

Dacă va fi recunoscut vinovat de neglijenţă în serviciu, şeful de Direcţie din cadrul AIPA riscă până la 6 ani de închisoare. Pentru escrocherie şi fals în declaraţii, cooperatistul riscă până la 15 ani de detenţie.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI