Nu vor acces limitat la deciziile instanţelor; Mai multe ONG-uri şi instituţii de presă au expediat o scrisoare în adresa CSM

Nu vor acces limitat la deciziile instanţelor; Mai multe ONG-uri şi instituţii de presă au expediat o scrisoare în adresa CSM
Sursa: jurnal.md Foto: digi24.ro 28.07.2017 20:09
Mai multe organizaţii neguvernamentale şi instituţii de presă au expediat o scrisoare publică membrilor grupului de lucru de la CSM care se ocupă de elaborarea Regulamentului privind modul de publicare a hotărârilor judecătoreşti. Semnatarii îşi exprimă dezacordul faţă de unele prevederi de restricţionare a căutării deciziilor după numele părţilor, pe portalul instanţelor. Ei susţin că noul proiect are doar un singur scop, cel de a limita în mod nejustificat accesul la informaţia de interes public. 

Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, spune că nu este pentru prima dată când semnalează despre existenţa acestei probleme care s-a agravat în ultimii doi ani. Mai mult, jurnalistul menţionează că autorităţile interpretează abuziv Convenţia europeană privind protecţia datelor cu caracter personal, iar Consiliul Superior al Magistraturii nu se arată interesat să soluţioneze problema.

De aceeaşi părere este şi juristul Ilie Chirtoacă. Potrivit acestuia, limitarea accesului la căutarea hotărârilor s-ar face în mod intenţionat.

Scrisoarea a fost semnată de mai multe ONG-uri şi instituţii de presă, printre care Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Amnesty International Moldova, ADEPT, Asociaţia Presei Independente, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Centrul de Resurse Juridice, Centrul pentru Jurnalism Independent, Report.md şi Ziarul de Gardă.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI