VIDEO

Lecţii de jurnalism la Consiliul Superior al Magistraturii: O judecătoare din capitală s-a plâns că a fost vizată greşit într-un articol

Lecţii de jurnalism la Consiliul Superior al Magistraturii: O judecătoare din capitală s-a plâns că a fost vizată greşit într-un articol
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 18.07.2017 21:39
Şedinţă cu scântei la Consiliul Superior al Magistraturii. O judecătoare din capitală s-a plâns instituţiei că a fost vizată greşit într-un articol al portalului Anticorupţie.md. Jurnalista Mariana Raţă recunoaşte că a fost comisă o eroare, dar afirmă că acest fapt se datorează accesului îngreunat la informaţii. Cu toate acestea, membrii CSM s-au întrecut în a da lecţii de jurnalism. "Se lasă impresia că am fost chemată pentru a fi apostrofată", spune jurnalista. Pe de altă parte, subiectul privind abaterile comise de mai mulţi judecători, menţionate în articol, nici nu a fost discutat.

La CSM s-a discutat despre articolul intitulat "Judecătorii miliardului furat", ce se referă la mai multe decizii dubioase pentru sistemul bancar, faţă de care procurorii nu au luat nicio atitudine. Judecătoarea Aliona Miron cere ca jurnalista Mariana Raţă să publice o dezminţire pentru că nu ar fi fost implicată în acest caz.

Deşi a fost invitată la CSM pentru a discuta despre articol, Mariana Raţă a fost întrebată doar despre cazul Alionei Miron. Jurnalista a povestit că a întâmpinat mai multe piedici în obţinerea informaţiilor, motiv pentru care nu a acuzat-o direct pe judecătoarea din sectorul Râşcani.

Eroare urmează să fie corectată, a subliniat jurnalista.

Deşi a recunoscut greşeala şi a explicat cu amănunte circumstanţele, membrii Consiliului au avut reproşuri.

Jurnalista s-a arătat nedumerită de ce nu se discută conţinutul articolului.

Pe final, membrii CSM le-au recomandat tuturor jurnaliştilor ca data viitoare, când se ciocnesc de un refuz din partea vreunei instanţe, să sune la Consiliu pentru a cere informaţii.

CSM doar a luat act de situaţia creată şi a menţionat că Inspecţia Judiciară va examina cele menţionate în articol.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI