„Justiţia lui Plahotniuc este dictată în continuare” a declarat Platon după pronunţarea hotărârii.

Dosarul lui Veaceslav Platon a ajuns la Colegiul Penal format din preşedinta completului Oxana Robu, judecătorul raportor Liubovi Brînză şi judecătorul Igor Mînăscurtă. Cererile de apel au fost depuse atât de Platon şi de avocaţii săi, cât şi de procurorul anticorupţie, care la examinarea cauzei în fond a cerut 23 de ani de închisoare.

În cadrul procesului va participa şi un avocat al copiilor lui Platon, care solicită ridicarea sechestrului de pe două apartamente înregistrate pe numele lor. Totodată, apelanţi sunt şi reprezentanţii a două companii de asigurări, dar şi ai băncilor Moldindconbank şi Banca de Economii.

După ce completul a anunţat examinarea dosarului în şedinţă închisă, Platon a cerut să-i fie acordat timp pentru a face cunoştinţă cu materialele dosarului, dar şi cererile de apel în limba rusă. Judecătorii i-au admis cererile şi au numit următoarea şedinţă pe 24 august. Unul dintre apărătorii lui Veaceslav Platon a declarat că decizia cu privire la secretizarea şedinţei trezeşte suspiciuni de imparţialitate. 

„În motivaţie au prezentat aceleaşi argumente care au stat la baza primei încheieri a primei instanţe, cauza este strict secretă, cetăţenii Republicii Moldova nu ar trebui să cunoască tot ce s-a întâmplat în ţară. Noi am argumentat din ce cauză trebuie să NU fie cu uşile închise - este o cauză cu rezonanţă, este evidentă îngrijorarea partenerilor de dezvoltare care au solicitat şi au exprimat o vădită îngrijorare în momentele în care cauzele de rezonanţă din Republica Moldova sunt examinate cu uşile închise. Atât după ei, cât şi după mine, aceasta trezeşte suspiciuni de imparţialitate, pentru că e evident că ei ceva ascund”, afirmă avocatul Eduard Rudenco.

Cât despre apelurile depuse de apărători, Rudenco a declarat: 

„Solicităm ca cel puţin această instanţă de judecată să facă cunoştinţă cu apelurile pe care le-au înaintat avocaţii. Altceva să cer de la această instanţă de judecată noi nu putem, pentru că suntem conştienţi de faptul că o sentinţă legală, motivată, nu va fi luată în Republica Moldova”, a mai spus avocatul lui Platon.

Procurorul de caz, Andrei Baeşu, a fugit de ochii presei. Solicitată pentru o reacţie, purtătoarea de cuvânt a Curţii de Apel a citat-o, practic, pe preşedinta completului, Oxana Robu, spunând că decizia cu privire la un proces închis a fost luată pentru respectarea ordinii publice. Oxana Robu a ţinut să precizeze şi faptul că judecătorii vor examina dosarul conform tuturor prevederilor legale şi vor respecta drepturile lui Platon.

Pe 20 aprilie curent, Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari în dosarul fraudelor de la Banca de Economii. Lui Platon i-au fost sechestrate bunuri de peste 800 de milioane de lei, care urmează a fi încasate de Banca de Economii din valoarea bunurilor care aparţin acestuia. Pe durata procesului, Platon a respins învinuirile şi a declarat că banii ar fi fost furaţi de către şeful Partidului Democrat, oligarhul Vladimir Plahotniuc, care nu a reacţionat la acuzaţii.