În prezent, în instanţă sunt două cauze penale privind licitaţiile trucate. Într-un dosar figurează patru inculpaţi, iar în altul - cinci. Primul va fi examinat de judecătorul Victor Boico. La solicitarea procurorului, şedinţa preliminară a fost amânată, întrucât reprezentantul unui agent economic ar fi bolnav, iar unul dintre avocaţi ar fi fost implicat într-un alt proces. La şedinţa care urma să aibă loc astăzi au fost prezente două angajate ale Direcţiei Educaţie a sectorului Buiucani, dar şi reprezentantul unei firme. Niciunul nu a dorit să vorbească însă în faţa camerelor. Nici avocata unei inculpate nu a fost prea vorbăreaţă.

Potrivit procurorului de caz, cel de-al doilea dosar va fi examinat de judecătoarea Galina Moscalciuc. Totodată, alte 15 persoane sunt urmărite penal.

Şedinţa preliminară a fost amânată pentru data de 3 iulie. Examinarea celui de-al doilea dosar va începe pe 23 iunie. Procurorii afirmă că, pentru semnarea contractelor de achiziţie, responsabilii din Direcţiile Educaţie din capitală se înţelegeau cu antreprenorii să majoreze preţurile ofertelor sau la licitaţie participau mai multe firme care aveau acelaşi fondator. Pentru favorizare, oamenii de afaceri le-ar fi achitat anumite sume de bani funcţionarilor publici. Opt dintre învinuiţi şi-au recunoscut vina parţial sau integral, spun procurorii anticorupţie. Toţi sunt cercetaţi în libertate.