Fostul deputat Grigore Petrenco susţine că procurorii urmau să ceară pedeapsa pentru fiecare inculpat în parte, dar şi să prezinte argumentele care stau la bază. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, iar potrivit lui Petrenco, acuzatorii de stat tărăgănează procesul.

„Acuzatorii de stat au început să tergiverseze procesul intenţionat. Cauza acestor tergiversări cred că este legată de faptul că nu au primit comandă de la GBC sau de la Nobil încă. Suplimentar, am văzut astăzi un episod comic fiind reprezentantul Regiei Transport Electric Chişinău care, după 20 de luni de la protestele din 6 septembrie, vor să fie inclusă ca parte civilă în proces şi solicită încasarea sumei de 2600 de lei de la toţi inculpaţii din cauza staţionării transportului public. Această apariţie nu este întâmplătoare, dar sunt absolut convins că este la indicaţia procurorilor”, spune Petrenco.

Reprezentantul Regiei Transport Electric Chişinău a explicat de ce instituţia cere despăgubiri, însă fiind întrebat de ce compensarea pagubelor a fost solicitată abia acum, el nu a ştiut ce să răspundă.

Avocatul lui Grigore Petrenco spune că, de fapt, solicitarea este lipsită de temei, întrucât în perioada indicată de Regia Transport Electric grupul Petrenco era deja reţinut. 

„Astăzi acuzarea a demonstrat o disperare totală la această cauză penală. Prin recunoaşterea acestor persoane cum este cea a RTEC, acuzarea încearcă să califice cumva acţiunile inculpaţilor în baza art. 285. Ei încearcă să dovedească instanţei de judecată că a fost întreruptă activitatea unei instituţii municipale cum este Regia Electrică. Nici asta nu va ajuta, căci vedem din cererea înaintată că transportul public a fost întrerupt în perioada de timp dintre 16:10 - 16:45, în această perioadă grupul Petrenco era reţinut mai mult de o oră în izolatorul de detenţie preventivă a IP Râşcani”, a declarat avocatul Eduard Rudenco.

Contactat de Jurnal TV, procurorul de caz, Nicu Şendrea, a respins acuzaţiile. El a declarat că drept dovadă servesc procesele-verbale de la şedinţele de anul trecut. Potrivit acuzatorului, acestea ar demonstra de câte ori şedinţele de judecată au fost amânate din cauza lui Grigore Petrenco. 

De menţionat că astăzi, la fel ca şi anterior, la proces au asistat şi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice. Totodată, în perioada în care membrii grupului Petrenco se aflau în arest, câţiva oficiali europeni s-au oferit să fie garanţi în acest caz, dar cererile le-au fost respinse.

Amintim că fostul deputat şi alţi opt participanţi la un protest organizat în faţa Procuraturii Generale au fost reţinuţi pe 6 septembrie 2015, fiind învinuiţi de dezordini în masă. În februarie 2016, ei au fost plasaţi în arest la domiciliu, iar din luna aprilie a anului trecut sunt cercetaţi sub control judiciar.