Magistratul nu este suspendat din funcţie, de acceea se poate întoarce la Judecătorie şi examina dosare în continuare. Procurorul Anticorupţie Viorel Morari a confirmat pentru Moldova Curată că Melniciuc, deşi este cercetat penal, nu are în prezent nici o restricţie legată de activitatea de judecător.

De ce CSM nu a autorizat arestul

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, susţine că arestul, fiind o măsură preventivă excepţională, trebuie aplicată în cazuri excepţionale, iar cazul judecătorului Oleg Melniciuc, bănuit de îmbogăţire ilicită, nu ar fi unul excepţional. De acceea Consiliul ar fi decis prin vot să respingă demersul procuraturii de a permite arestarea magistratului.

„Consiliul a ţinut cont de articolul care prevede inviolabilitatea persoanei din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi din Codul de Procedură Penală şi de faptul ce i se incriminează - o infracţiune de îmbogăţire ilicită. Având în vedere că dlui este judecător în funcţie, o persoană cu demnitate publică, şi ţinând cont de faptul că arestul este o măsură excepţională, care urmează să fie aplicată în cazuri excepţionale, Consiliul, în rezultatul votului, a ajuns la concluzia că aducerea silită, percheziţia şi reţinerea pe un termen de 72 de ore, ţinând cont de circumstanţe, sunt oportune”, a declarat Victor Micu pentru Moldova Curată

Preşedintele CSM a adăugat că la şedinţa de marţi, la care s-a examinat demersul procurorului general, au participat 10 membri CSM, din cei 12.

„Consiliul este un organ colegial. Orice acceptare sau refuz se face cu votul a 7 membri din 12 persoane. La acea şedinţă au participat 10 persoane. Nu s-au întrunit 7 voturi pentru autorizarea arestului. Pot să vă spun doar că membrii nu pot să se abţină. Trebuie să ne exprimăm votul”, a precizat Victor Micu. Preşedintele CSM a adăugat că participanţii la şedinţă au ajuns la concluzia că în acest caz arestul ar fi fost o măsură excesivă.

Oleg Melniciuc este cercetat într-un dosar deschis de procurori în urma unei investigaţii jurnalistice, care a arătat că într-un bloc construit începând cu anul 2014 pentru angajaţii Judecătoriei Râşcani şi cei ai Curţii Constituţionale au cumpărat apartamente, la preţ preferenţial, şi rudele magistratului, inclusiv mama. Proiectul general de asigurare cu locuinţe este gestionat de Oleg Melniciuc, care a obţinut terenul pentru construcţii de la Consiliul Municipal Chişinău fără să prezinte documente care ar argumenta situaţia precară a beneficiarilor în ce priveşte asigurarea cu spaţiu locativ. În acel bloc i-a fost repartizat un apartament, la propunerea lui Melniciuc, şi preşedintelui CSM, Victor Micu. Ultimul susţine că încă nu este proprietarul imobilului, deoarece încă nu a achitat toate ratele. 

În prezent Oleg Melniciuc este judecător la Judecătoria Chişinău, recent reorganizată. Până la 1 ianuarie 2017, când a avut loc reorganizarea, el a deţinut funcţia de preşedinte al Judecătoriei sectorului Râşcani. El locuieşte într-o casă la sol în municipiul Chişinău, deţine o altă casă, moştenită de la părinţi, iar în anul 2015 a dobândit, la preţ preferenţial - 29 520 de euro - un spaţiu comercial de 82 de metri pătraţi la parterul unui bloc construit în acelaşi an pentru asigurarea cu locuinţe a angajaţilor Judecătoriei Râşcani şi Curţii Constituţionale. Mama sa deţine, potrivit Ziarului de Gardă, spaţii nelocative în Chişinău care ar valora peste 4 milioane de lei, iar în anul 2016 i-ar fi donat fiului său 300 de mii de lei.