Totodată, pe banca acuzaţilor vor compărea şi doi agenţi economici, învinuiţi de complicitate la trafic de influenţă.

„Toţi trei au încheiat cu procurorul acord de recunoaştere a vinovăţiei. Legislaţia procesual-penală statuează că, acordul de recunoaştere a vinovăţiei este o tranzacţie încheiată între procuror şi învinuit, care şi-a dat consimţământul de a-şi recunoaşte vina în schimbul unei pedepse reduse”, spun procurorii. 

Cauza penală urmează să fie examinată în procedură specială în baza probelor administrate la faza de urmărire penală. De asemenea, într-un comunicat se precizează că în privinţa directorului Administraţiei de Stat a Drumurilor a fost intentată o altă cauză penală separată. 

Potrivit anchetei, ex-ministrul transporturilor, împreună cu şefii a două companii de construcţii, ar fi organizat o schemă infracţională cu scopul dobândirii de mijloace financiare în proporţii deosebit de mare. În concret, inculpaţii ar fi exercitat presiuni asupra unei companii câştigătoare a licitaţiilor finanţate de Banca Europeană de Investiţii (BEI) cu scopul de a o constrânge să cedeze o parte din volumul de lucru unor agenţi economici afiliaţi. În intervalul anilor 2016-2017, ministrul, prin intermediul factorilor de decizie ai Administraţiei de Stat a Drumurilor, ar fi creat impedimente agentului economic câştigător prin neavizarea unor acte pentru executarea lucrărilor, prin tergiversarea aprobărilor, precum şi prin somarea acestuia de a încheia subcontracte cu firme apropiate funcţionarilor.

„Ex-ministrul este învinuit şi pe alt capăt de acuzare - abuz de serviciu, exprimat în organizarea lucrărilor de reparaţie şi construcţia capitală în volum de 8 404 785, 44 lei a sectorului de drum de acces spre s. Floreni r-l Ungheni, neargumentată economic, la intrarea în care este amplasată întreprinderea SRL "Fortina Labis", a cărei beneficiar efectiv este ex-ministrul. Mai mult, din banii alocaţi din Fondul Rutier a fost efectuată şi asfaltarea teritoriului întreprinderii respective”, mai spun reprezentanţii Procuraturii.