Dosarul fostului ministru al Transporturilor Iurie Chirinciuc urmează să fie transmis în instanţă

Dosarul fostului ministru al Transporturilor Iurie Chirinciuc urmează să fie transmis în instanţă
Sursa: jurnal.md Foto: jurnal.md 29.06.2017 13:33
Cauza penală de învinuire a fostului ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor Iurie Chirinciuc a fost finalizată şi urmează să fie transmisă în instanţă. Acesta este învinuit de trafic de influenţă şi abuz de serviciu.

Totodată, pe banca acuzaţilor vor compărea şi doi agenţi economici, învinuiţi de complicitate la trafic de influenţă.

„Toţi trei au încheiat cu procurorul acord de recunoaştere a vinovăţiei. Legislaţia procesual-penală statuează că, acordul de recunoaştere a vinovăţiei este o tranzacţie încheiată între procuror şi învinuit, care şi-a dat consimţământul de a-şi recunoaşte vina în schimbul unei pedepse reduse”, spun procurorii. 

Cauza penală urmează să fie examinată în procedură specială în baza probelor administrate la faza de urmărire penală. De asemenea, într-un comunicat se precizează că în privinţa directorului Administraţiei de Stat a Drumurilor a fost intentată o altă cauză penală separată. 

Potrivit anchetei, ex-ministrul transporturilor, împreună cu şefii a două companii de construcţii, ar fi organizat o schemă infracţională cu scopul dobândirii de mijloace financiare în proporţii deosebit de mare. În concret, inculpaţii ar fi exercitat presiuni asupra unei companii câştigătoare a licitaţiilor finanţate de Banca Europeană de Investiţii (BEI) cu scopul de a o constrânge să cedeze o parte din volumul de lucru unor agenţi economici afiliaţi. În intervalul anilor 2016-2017, ministrul, prin intermediul factorilor de decizie ai Administraţiei de Stat a Drumurilor, ar fi creat impedimente agentului economic câştigător prin neavizarea unor acte pentru executarea lucrărilor, prin tergiversarea aprobărilor, precum şi prin somarea acestuia de a încheia subcontracte cu firme apropiate funcţionarilor.

„Ex-ministrul este învinuit şi pe alt capăt de acuzare - abuz de serviciu, exprimat în organizarea lucrărilor de reparaţie şi construcţia capitală în volum de 8 404 785, 44 lei a sectorului de drum de acces spre s. Floreni r-l Ungheni, neargumentată economic, la intrarea în care este amplasată întreprinderea SRL "Fortina Labis", a cărei beneficiar efectiv este ex-ministrul. Mai mult, din banii alocaţi din Fondul Rutier a fost efectuată şi asfaltarea teritoriului întreprinderii respective”, mai spun reprezentanţii Procuraturii.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI